'Hosni Mubarak is een jood, Hosni Mubarak is een jood'

Hezbollah toont zich strijdbaar...

Van onze correspondent Ferry Biedermann

BEIROET ‘Hosni Mubarak is een jood’ scanderen duizenden Hezbollahaanhangers die midden in de zuidelijke sjiitische buitenwijk van Beiroet de toespraak aanhoren van hun leider, Hassan Nasrallah, ter gelegenheid van Ashura, een van de belangrijkste dagen op hun religieuze kalender.

Nasrallah trekt fel van leer tegen de Arabische leiders die niets doen om Gaza te helpen en hij heeft het vooral gemunt op president Mubarak van Egypte.

De laatste dag van de Ashura, de periode waarin de dood van de Imam Hoessein in de 7de eeuw wordt herdacht, leent zich altijd voor politieke toespraken. Maar de ceremonie staat dit keer vooral in het teken van Gaza.

Een gigantische Palestijnse vlag hangt achter het toneel met het videoscherm waarop Nasrallah de menigte toespreekt. Sinds de oorlog van 2006 tegen Israël laat hij zich nauwelijks in het openbaar zien uit vrees voor een aanslag. Maar zijn fysieke afwezigheid tempert het enthousiasme van de aanwezigen, die ook veel Palestijnse vlaggen meevoeren, niet.

Hezbollah is in de Arabische wereld het symbool bij uitstek geworden van het verzet tegen Israël. Dat is grotendeels het gevolg van de oorlog in 2006, toen de goed bewapende en getrainde strijders van de fundamentalistische beweging het Israëlische leger enkele gevoelige klappen toebrachten. Libanon betaalde daar wel een zeer hoge prijs voor: doden, materiële schade en politieke spanningen.

Vandaar dat Hezbollah nu probeert te laveren tussen felle retoriek en militaire terughoudendheid. Nasrallah verkettert vooral de Arabische leiders, maar lijkt voorlopig nog niet bereid zijn eigen, bereidwillige strijders voor Gaza in te zetten. In zijn kritiek op de Arabische landen staat Egypte voorop, dat een grens heeft met Gaza , maar weigert die onder de huidige omstandigheden open te stellen.

Nasrallah zegt ‘op alles voorbereid te zijn’. Als Israël zijn beweging zou aanvallen, zal het dat betreuren. De oorlog van 2006 zal daarbij vergeleken ‘op een picknick’ lijken.

Hij sloot niet geheel uit dat Hezbollah Hamas te hulp schiet met een offensief aan de Israëlische grens. Hij viel uit naar Libanese politici die zeggen een garantie te hebben gekregen van de beweging dat dat niet zal gebeuren. ‘Ze weten niet waar ze het over hebben.’ In Israël is de afgelopen dagen de bezorgdheid gegroeid over de mogelijkheid van een aanval door Hezbollah. Sinds 2006 hebben beide partijen een wapenstilstand in acht genomen.

De aanhang van Hezbollah is in ieder geval bereid om hun leider te volgen in wat hij ook besluit. ‘Natuurlijk moeten we Gaza helpen. Ik zou zo naar de grens gaan om tegen Israël te vechten’, zegt Ahmed Hoddouj, een 18-jarige student die naar de toespraak heeft geluisterd. Hij is niet teleurgesteld dat Nasrallah nog geen actie heeft aangekondigd. ‘Hij weet het het beste, als de timing juist is, handelt hij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden