‘Hosanna’ hoost het over het Pietersplein

De hemelse sluizen openden zich zondag boven de heiligverklaring van de Limburgse priester Karel Houben...

Beteuterd beklimmen de misdienaartjes uit Munstergeleen de trappen van de Kerk der Friezen bezijden het Sint Pietersplein in Rome. Zijn zij helemaal uit Limburg komen vliegen om zich in vol ornaat oog in oog met het pauselijk podium paraat te houden voor hand- en spandiensten bij de heiligverklaring van een dorpsgenoot van lang geleden, worden zij vergast op een Hollandse plensbui. Van onder hun regenkleding komen de zondagse gewaden tevoorschijn: zeiknat.

‘Vader Karel deelt de zegen wel héél rijkelijk uit’, grapt de ene pelgrim. ‘Had de Heilige Vader die heiligverklaring niet naar binnen in de Sint Pieter kunnen verplaatsen’, moppert een volgende.

In kleine groepjes komen de Limburgers zondagmorgen het portaal van de Friezenkerk binnen, juist nadat op het plein de plechtige canonizzazione van Giorgio Preca, Szymon z Lipnicy, Karel van Sint Andries Houben en Marie Eugénie de Jésus Milleret, als een alles verzuipende zondvloed zijn begonnen. Van onder de geopende sluizen der hemelen vluchten de pelgrims naar de Friese droogte, een meegevoerde Nederlandse vlag hangt snikkend aan zijn stok.

‘Ik kreeg nog een sms van Max’, zegt de moeder van een van de misdienaartjes, ‘we waren mooi in beeld, schreef hij. Onder ons paraplu.’

‘Ze hebben de naam van Munstergeleen tenminste goed uitgesproken’, stelt een zich uit het plastic pellende pelgrim met genoegen vast, ‘daar zullen ze vast op geoefend hebben, want dat lukt ons niet eens altijd.’

‘Wat een toestand, al die regen’, mompelt een voorbij schuifelende priester, ‘daar kunnen wij toch ook niets aan doen?’

Dolf Dormans, de man die op voorspraak van Vader Karel (1821-1893) binnen het zicht van de hemelpoort van een fatale darmkwaal herstelde, maakt de heiligverklaring van zijn beschermer mee op het erepodium. Ergens onder het landschap van deinende paraplu’s moet de Limburger zich bevinden, wiens wonderbaarlijke genezing het laatste zetje gaf tot de bevordering tot heerlijkheid van wijlen zijn dorpsgenoot. Hosanna! Hosanna! hoost het over het Sint Pietersplein.

‘Dolf heb ik onlangs nog drie hele vlaaien zien eten’, vertelt een gelovige. ‘Dat is toch wat, na die toestand met zijn darmen.’

‘’t Is een wonder’, beaamt een streekgenoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden