Hos veroorzaakte leegloop onderwijs

'Hermans moet achterstand salaris leraren repareren' (de Volkskrant, 16 januari). Een Limburgse lerares heeft haar salarisachterstand op collega's die voor 1985 in het voortgezet onderwijs zijn begonnen, aanhangig gemaakt bij de Commissie Gelijke Behandeling en is in het gelijk gesteld....

WESTZAAN Paulien Oortman

Leraren die na 1 april 1985 in het onderwijs begonnen, ontvingen netto honderden guldens minder dan hun collega's die daarvoor begonnen. Bovendien werd hun carrièrelijn zo lang dat ze mochten hopen hun topsalaris nog voor hun pensioen te bereiken. Daarnaast werd besloten dat scholen nog maar een beperkt aantal werknemers met een eerstegraads opleiding zouden betalen als eerstegraads leraren.

'De hos-operatie was in principe niet onrechtmatig, oordeelt de commissie.' Nee, maar wel onrechtvaardig. En de hos-operatie is de belangrijkste oorzaak van de leegloop in het onderwijs, waar ouders en leerlingen nu de wrange vruchten van plukken.

Zelf heb ik al jaren geleden mijn pogingen via de vakbond gerechtigheid te bereiken gestaakt. Hulde aan de Limburgse lerares die het idee, het lef en het doorzettingsvermogen heeft gehad deze kwestie voor de Commissie Gelijke Behandeling te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden