Hors satan

Hors satan

Extra's: mooi, klein, maar zeer informatief booklet - dat zouden ze vaker moeten doen.


Distributeur: Contact Film


In tegenstelling tot veel filmmakers wordt de Fransman Bruno Dumont (Flandres, La vie de Jésus), naarmate zijn carrière vordert, strenger en weerbarstiger. En stelt hij zich almaar hogere doelen. Als we het erover eens zijn dat speelfilms uiteindelijk gaan over (de kijker laten) geloven, dan is het hoogst haalbare een wonder geloofwaardig laten zijn, en liefst het grootste wonder: een dode tot leven brengen, zoals de Deense regisseur Carl Theodor Dreyer dat in 1955 deed. Die scène in Ordet geldt nog altijd als de beste wederopstanding uit de filmgeschiedenis.


Wat Dumont doet in Hors Satan, een stugge film over zonderlinge zwijgende mensen in de duinen van de Noord-Franse kust, gaat de concurrentie aan met Dreyers klassieke scène. Maakte de wederopstanding in Ordet nog deel uit van een religieus vertoog en voltrok die zich temidden van een met de kijker gespannen groep aanwezigen, in Hors Satan is religie afwezig en zijn er geen toeschouwers als het wonder zich voltrekt.


Geloof moet er daarentegen volop zijn. Wat Dumont in het verloop van zijn streng vormgegeven film tot stand brengt met lange weidse shots afgewisseld met close-ups. Geen tussenweg, zoals in de hele film geen plek is voor een tussenweg. Het landschap is mooi, maar desolaat, de mensen zijn knoestig en lelijk, de emoties of afwezig of tenhemelschreiend. Zoals Dumont het zelf verwoordt in het bij de dvd gevoegde boekje: 'Ik wil de kracht zichtbaar maken die uitgaat van personages en situaties die op zichzelf gewoon zijn, althans zo kunnen overkomen als ze anders gefilmd zouden worden.'


Dat grijpt je bij de keel of laat je koud. Je wordt gelovige of blijft buitenstaander. Het verschil tussen een meesterwerk en een mislukking.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden