'Horroroso'

Spaanse kranten waren eensgezind: het was een 'historische vernedering' van de nationale ploeg door Oranje. Fotoredacteur Frank Schallmaier maakte een selectie. Tekst: Steven Adolf

Verbijsterd. Vernederd. Beschaamd. Boos. Het was geen vrolijk Spanje na afloop van de wedstrijd tegen Nederland. 'Horroroso' - gruwelijk - een afgang van de eerste orde. De honden met rode sjaaltjes, peuters gestoken in het nationale rode voetbalshirt: ze waren vrijdag aan het begin van de avond nog overal te zien, maar verdwenen plots uit het straatbeeld. Na afloop hing hier en daar nog een Spaanse vlag uit het raam of wapperde een vaantje aan de antenne van een taxi. Vergeten weg te halen.


Steeds stiller werd het gedurende de tweede helft van de wedstrijd. En dat is opmerkelijk in een land waar veel Spanjaarden traditiegetrouw in cafés samen de wedstrijd bekijken. Na afloop heerste schaamte en verbijstering. 'Ouwemannenvoetbal', klonk het mokkend. 'Nederland heeft ons vreselijk vernederd.'


Na jaren van successen leek Spanje vergeten hoe het is om een nederlaag te lijden. Het werd ruiterlijk erkend in alle commentaren, op straat, op tv en in de krant: elke goede ploeg kan verliezen, maar de manier waarop Spanje door de Hollanders tot de grond toe werd afgebroken was ronduit rampzalig. Anders dan in het verleden nog wel eens gebruikelijk was, werd de hand royaal in eigen boezem gestoken. Dit was een regelrechte afgang van de nationale ploeg. Geen inzet, geen ambitie, geen enthousiasme. Niet een schim van vier jaar geleden.


De helden van vier jaar geleden zijn genadeloos door de gehaktmolen van de Nederlandse tegenstanders gehaald. Zoals doelman Casillas, tot gisteren de gevierde aanvoerder van het team, die nu meermalen opzichtig faalde. Zelf wonden de spelers er evenmin doekjes om. 'Ik verontschuldig me tegenover onze supporters', liet Casillas uit de kleedkamer weten. 'Dit was mijn slechtste optreden ooit in de selectie.' Anderen vielen hem beschaamd bij. Iniesta: 'Holland is over ons heen gewalst.' Xavi: 'De ergste nederlaag uit mijn carrière.'


Andersom bleek Spanje niet kinderachtig in het erkennen van de Nederlandse superioriteit. Van Gaal - in Spanje bekend door zijn successen als trainer van Barcelona - werd na afloop uitgebreid geroemd: een meestertacticus. Holland wist precies hoe ze de Spanjaarden moesten bespelen. Trainer Vicente del Bosque, die na het fluitsignaal vaderlijk alle spelers troostend over de bol aaide, kreeg de wind van voren. Daags na de slachting deed de trainer voorzichtig zijn beklag over de 'zure kritiek' op het nationale team. De machtige Spaanse voetbalbladen hadden toen al uitgebreid de aanhang geënquêteerd. Misschien moet de trainer de helft van de opstelling maar veranderen, zo vond een groot deel van de ondervraagden.


De spelers lieten na afloop weten dat ze beseffen dat het er op of er onder is bij de wedstrijd woensdag tegen Chili. 'Ja we kunnen het', riepen de supporters op het vliegveld in Bahia hun vertrekkende ploeg troostend toe. Maar de schaamte zit diep. Niemand kijkt na deze nederlaag meer op dezelfde manier naar Spanje. Niet in de laatste plaats de Spanjaarden zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden