Horrevoets kende het gevaar

Hans Horrevoets (32), getrouwd en vader van een kind, kende de gevaren van het zeezeilen maar al te goed. In een vraaggesprek vlak voor de start van de Volvo Ocean Race benoemde hij de grootste bedreigingen onderweg: ‘Met de Brunel zijn we een keer op een walvis gevaren en dat...

ANP

De professionele zeiler Horrevoets gold als zeer ervaren, ondanks zijn leeftijd. Hij raakte al jong vertrouwd met de sport. Hij maakte snel furore en won wedstrijden. Bij de samenstelling van de bemanning van de ABN AMRO II voor de Volvo Ocean Race selecteerde hij kandidaten. Hij trad definitief toe tot de bemanning nadat twee kandidaten om persoonlijke redenen moesten afhaken.

De laatste jaren werden de boten technisch beter dan ooit, zei hij onlangs. ‘De stop-overs tussen de etappes zullen een stuk rustiger verlopen dan in 1998. De etappes zullen op zich intensiever zijn.’ Zijn eerste race om de wereld, acht jaar geleden, hadden hem ondanks al zijn opgedane ervaring van een jongen in een man veranderd, zei Horrevoets.

In 1995, 21 jaar oud pas, zeilde Horrevoets al met Roy Heiner twee belangrijke wedstrijden, de Mumm36 European Circuit en Match Racing. Het jaar daarop verleende hij al medewerking aan de voorbereidingen voor de Whitbread Around the World Race, de voorloper van de huidige Volvo Ocean Race.

Bij zijn debuut in de grootste race, in 1997-1998 fungeerde hij aan boord van de BrunelSunergy als trimmer en zeilmaker. De daarop volgende jaren zeilde hij steeds belangrijke wedstrijden en ondanks zijn leeftijd veroverde hij een zekere status in de nationale en internationale zeilwereld. Hij gaf de tip aan de jongeren voor de huidige race: Laat je niet gek maken door het circus er omheen. Doe wat je moet doen en blijf rustig. Zijn doel: ‘Met de racemachine de wedstrijd winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden