Hormonenmafia zegt Belgische veeartsen de dood aan

Vijf Belgische veeartsen hebben deze week extra bescherming door de rijkswacht gekregen sinds zij telefonisch met de dood zijn bedreigd....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De bedreigde veeartsen maken deel uit van het Instituut voor Veterinaire Keuring (IVK), dat verbeten strijd voert tegen de lucratieve vetmesterij met illegale hormonen. Ze ontvingen afgelopen zondag allen een telefoontje van een onbekende die meedeelde dat hun 'een ongeluk zou overkomen indien ze hun controles niet zouden verminderen'.

De vijf IVK-keurders, die lid zijn van het zogeheten 'vliegende hormonenteam', zouden volgens zegslieden een belangrijk hormonencircuit in Zuidwest-Vlaanderen op het spoor zijn gekomen. Twee artsen waren ook eerder al het slachtoffer van intimidaties: van een van hen werd ooit de woning door onbekenden beschoten, van de ander werd de auto in brand gestoken

Minister van Volksgezondheid Marcel Colla reageert geschokt op de dreigementen, maar ziet daarin ook een bewijs dat de strijd tegen de hormonenmafia zijn vruchten begint af te werpen. Volgens hem beginnen de illegale spuiters en handelaren gefrustreerd te raken. Er worden de laatste maanden steeds meer veetransporten naar Frankrijk gesignaleerd. Op die manier zou de hormonenmafia de verscherpte controles in België proberen te ontlopen.

Afgelopen voorjaar hebben de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw extra maatregelen getroffen om het hardnekkige gebruik van illegale groeimiddelen in de vetmesterijen aan banden te leggen. De activiteiten werden geïntensiveerd nadat veearts-keurder Karel van Noppen werd doodgeschoten vlakbij zijn woning in Wechelderzande. Die moord zond een schokgolf door België.

De dag van zijn begrafenis werd uitgeroepen tot een 'vleesloze dag'. Van Noppen wordt sindsdien als martelaar en dus symbool van de strijd tegen de hormonenmafia beschouwd. De dader of daders van de moord zijn nog niet gevonden.

Uit onderzoeken van consumentenorganisaties begin dit jaar bleek dat België in Europa zeer slecht scoort wat betreft hormonenvlees. Een kwart van de onderzochte entrecotes was 'bewerkt'. Alleen Spanje heeft een nog dubieuzere reputatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden