Horecatak NRC Media los van kranten

De nieuwe horecapoot van NRC Media aan het Amsterdamse Rokin wordt apart gezet van de rest van de uitgever. Dat recente besluit van de commissarissen betekent dat een tegenvallende restaurantomzet niet ten koste kan gaan van de kranten, maar dat winsten van de horecatak ook niet kunnen worden gebruikt voor tegenvallers bij NRC Handelsblad en nrc.next.

AMSTERDAM - Dat stelt hoofdredacteur/directeur Peter Vandermeersch van NRC Media desgevraagd. De uitgever verhuist dit weekeinde van Rotterdam naar de voormalige optiebeurs aan het Amsterdamse Rokin. Daar komt op de benedenverdieping het café-restaurant NRC. NRC-eigenaar Egeria zette de 'branchevreemde' Rokin Horeca 65 BV onder dezelfde paraplu als NRC Media, wat binnen het bedrijf tot gefronste wenkbrauwen leidde. Volgens Vandermeersch is onlangs op zijn verzoek besloten de horeca toch apart te zetten. 'Inderdaad om te voorkomen dat die ten koste kan gaan van de kranten. Ik zou bovendien statutair directeur geworden zijn van een restaurant, iets waar ik geen verstand van heb.'

Mede-eigenaar Derk Sauer steunt de scheiding van krant en restaurant, zegt Vandermeersch. Eerder was er kritiek omdat voor de verbouwing aan het Rokin 8 miljoen euro werd geleend, terwijl dertig mensen moesten vertrekken en Egeria en Sauer als eigenaren al een 'superdividend' van 12,5 miljoen euro kregen uitgekeerd. Sauer noemde de 'bouwlening' onlangs volstrekt normaal.

NRC was gevestigd op een bedrijventerrein langs de A12 in Rotterdam Alexander. De gemeente wilde de uitgever (ruim driehonderd werknemers) behouden, mede om historische redenen. NRC staat voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant, die in 1970 fuseerde met het Amsterdamse Algemeen Handelsblad. Een verhuizing naar Amsterdam leek vanwege de huurprijzen veel te duur. Maar na de verkoop van NRC liet de nieuwe eigenaar Egeria het Rotterdamse stadbestuur in juni en juli 2010 weten dat het bedrijf naar Amsterdam ging. Verder contact over dat besluit was volgens Egeria niet meer nodig. Desondanks kwam er een 'beauty contest'. De NRC meldde in november 2010 dat gekozen was voor de Openbare Bibliotheek van Richard Meier in Den Haag als vestigingsplaats.

Nog geen twee maanden later bleek het toch Amsterdam te worden. Volgens toenmalig NRC-uitgever Hans Nijenhuis was burgemeester Eberhard van der Laan snel in actie gekomen nadat bleek dat Rotterdam definitief was afgevallen. Volgens Nijenhuis bood de hoofdstad de Beurs van Berlage, The Bank op het Rembrandtplein en het Hirschgebouw op het Leidseplein aan, waar Apple nu zit. Toen Den Haag al was gekozen, kwam Amsterdam nog met de voormalige optiebeurs. Volgens NRC kon dat pand aangepast worden aan de eigen wensen en was de prijs niet hoger dan in Rotterdam Alexander. Bovendien kwam de vurig gewenste horecavergunning er. Volgens een woordvoerder van burgemeester Van der Laan is dat via de normale procedures verlopen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden