nieuws

Horeca wil volgende week gewoon open, winkeliers en sekswerkers zijn ‘teleurgesteld’

Dinsdagavond heeft het demissionair kabinet-Rutte versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Maar waar ruimte is voor de een, is er teleurstelling bij de ander. Want waarom worden de sekswerkers uitgezonderd? En werd er geen woord gerept over de horeca?

Cafe Hoppzak is gesloten maar verkoopt nu speciaalbier als winkel. Horecazaken moeten vanwege het coronavirus nog steeds hun deuren gesloten houden. Beeld ANP
Cafe Hoppzak is gesloten maar verkoopt nu speciaalbier als winkel. Horecazaken moeten vanwege het coronavirus nog steeds hun deuren gesloten houden.Beeld ANP

Horeca

Nu het kabinet opnieuw geen perspectief biedt aan de horeca, zullen horecazaken tegen de regels in toch opengaan voor gasten. ‘Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden’, zegt voorzitter Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), in een reactie op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid.

‘Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en sociale media’, zegt Willemsen tegen persbureau ANP. Het zou onder meer gaan om ondernemers die volgende week of de week daarna hun terrassen zouden openen.

Willemsen: ‘Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af.’

De horeca had gehoopt dat er in elk geval iets meer mogelijk zou zijn, nu het kabinet sommige maatregelen voorzichtig versoepelt, bijvoorbeeld door de terrassen te openen.

Willemsen wijst erop dat ‘de pleinen en parken de afgelopen dagen helemaal vol zaten’. KHN kondigde deze week een rechtszaak aan tegen de overheid, om af te dwingen dat de sector weer open mag.

Winkeliers

Nederlandse winkeliers zijn op hun beurt ‘ontzettend teleurgesteld’ dat het kabinet voorlopig alleen winkelen op afspraak toestaat. Dat gaat ‘geen verlichting bieden voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland’, stelt branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Ook de Hema ziet weinig heil in het winkelen op afspraak. Per verdieping van een winkel mogen maximaal twee klanten naar binnen en dat hooguit zes keer per uur. ‘Als dit het is, twee mensen per tien minuten, dan hebben wij daar helemaal niets aan’, laat de Hema weten. ‘Ook voor klanten is dit een tegenvaller.’ Eerder ging het bedrijf nog ervan uit dat één klant per 20 vierkante meter in de winkel zou mogen zijn, waarbij de klant vooraf een tijdslot moest boeken.

Blokker noemt winkelen op afspraak juist een stap in de goede richting. ‘We zijn blij dat we weer wat klanten mogen verwelkomen. Dit is misschien niet wat we hadden gehoopt, maar wel wat er nu kan, dus gaan we er zeker gebruik van maken’, aldus het bedrijf.

Sekswerkers

Dat andere contactberoepen vanaf 3 maart weer aan de slag mogen maar de sekswerkers niet, vindt die branche dan weer teleurstellend. ‘Wij zijn niet een compleet ander beroep dan andere contactberoepen’, zegt Yvette Luhrs, van het platform Sekswerk Expertise, dat zich inzet voor de positieverbetering van sekswerkers. Volgens Luhrs werkte de seksbranche al voor de coronapandemie met strenge hygiënemaatregelen.

De versoepelingen op een rij

De middelbare scholen heropenen deels: vanaf 1 maart gaan leerlingen minimaal één dag in de week naar school, en als het mogelijk is meer. Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs mogen weer een enkele keer in de week ­fysiek les krijgen. Eerdere uitzonderingen op de coronamaatregelen, zoals die voor eindexamenleerlingen, blijven van kracht.

De contactberoepen mogen vanaf 3 maart de deuren weer ­openen. Slechts één groep is uitgezonderd: de sekswerkers. ‘Door het karakter van dat beroep kom je heel dicht bij elkaar’, aldus premier Rutte, ‘met alle risico om het virus over te dragen.’ Bij alle contact­beroepen zijn reserveren en een checkgesprek vooraf verplicht.

Winkels die door de overheid als ‘niet-essentieel’ zijn bestempeld, kunnen op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten binnen. Een afspraak moet vier uur van tevoren zijn gemaakt en duurt minimaal tien minuten. Dat laatste om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar te snel af­wisselen.

Jongeren tot 27 jaar (de offi­cieuze leeftijdsgrens voor jongvolwassenen) mogen weer in teamverband sporten. Het kabinet verleent alleen toestemming voor trainingen, wedstrijden kunnen nog niet. Binnen- accommodaties blijven dicht.

De avondklok blijft tot 15 maart om 4.30 uur van kracht. Uiterlijk 8 maart, als er een nieuwe persconferentie is, neemt het kabinet een ­besluit over verlenging. Op 17 maart zijn de verkiezingen. Mocht de verlenging er komen, dan worden mensen die moeten stemmen of een rol hebben in het stembureau gevrijwaard van de avondklokregels op 15, 16 en 17 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden