Nieuws Roken

Horeca eist miljoenen compensatie voor sluiten rookruimten

Horecaondernemers eisen financiële compensatie als ze binnen twee jaar hun rookruimten moeten afbreken, zoals staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid vorige maand heeft aangekondigd. De branche eist een overgangsperiode van minimaal vijf jaar.

Rookruimte in een chauffeurscafe in Den Bosch. Beeld Foto Marcel van den Bergh

De rookruimten werden ingericht nadat in 2008 een rookverbod was geïntroduceerd in kroegen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben kroegbazen gemiddeld 12.500 euro geïnvesteerd in rookruimten, die zijn uitgerust met afzuiginstallaties. Veel ondernemers zeggen dat de investering in de ruimten nog niet is terugverdiend.

De brancheorganisatie schat dat in de hele sector 70 tot 90 miljoen euro is uitgegeven aan de ruimten voor rokers. Volgens KHN is compensatie nodig, omdat de ondernemers niet hadden kunnen weten dat de regels zouden veranderen op het moment dat zij de investeringen deden. Het kabinet besloot vorige maand dat de rookruimten moeten verdwijnen na een vonnis van het Amsterdams Gerechtshof van 13 februari. Belangenorganisatie Clean Air Nederland had sluiting van alle rookruimten geëist en kreeg gelijk van het Hof.

KHN legt de eisen binnenkort neer bij Blokhuis tijdens een gesprek over de voorgenomen plannen. Als hij daaraan niet tegemoetkomt, dan is het volgens de KHN-woordvoerder mogelijk dat er claims volgen. 

Blokhuis vindt dat hij de horeca al tegemoet is gekomen door in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter, die vond dat de rookruimten meteen dicht moeten. Over een ‘zorgvuldige overgangstermijn’ wil de staatssecretaris in gesprek met de horeca. Dat gesprek vindt als het goed is voor de zomer plaats, aldus een woordvoerder.

De staat gaat overigens nog in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitspraak, omdat ze het niet eens is met een technisch detail. Op die manier hoopt Den Haag ruimte te maken voor een overgangsperiode.

Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat 91 procent van de ondernemers met een rookruimte tegen de plannen van Blokhuis is. KHN vreest dat een verbod op de rookruimtes leidt tot meer rokers op straat en tot klachten van omwonenden over geluidsoverlast. 

Mag ik zelf nog uitmaken hoe ongezond ik wil leven?

Hij rookt, drinkt, eet graag zout en weet dat dat ongezond is. Toch wil Marcel van Lieshout het recht hebben om zich doof te houden voor de missionarissen van de gezondheidscultuur.

Vijf vragen over roken, rookruimten en -verboden

Het kabinet volgt het vonnis van het Haagse Gerechtshof en wil dat de rookruimten in de horeca binnen twee jaar sluiten. Tegelijkertijd gaat de staat in beroep tegen het vonnis. Verwarrend, maar dat is het antirookbeleid al sinds het begin ervan in 2004. Hoe zat het ook weer?

Buiten roken? In TivoliVredenburg ben je dan wel even onderweg

Op weg naar een rookvrije samenleving wil het kabinet rookruimten in de horeca verbieden. Maar in het enorme TivoliVredenburg moet je zomaar negen trappen af voor je buiten staat. ‘Misschien helpt het me wel stoppen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.