Horeca brengt nog veel te weinig glas naar glasbak

De exploitanten van hotels, restaurants en cafés moeten meer glas naar de glasbakken brengen. De stichting Promotie Glasbak schrijft in haar maandag uitgekomen jaarverslag 1994 dat maar liefst 80 procent van het glas uit die sector nog in de afvalemmer verdwijnt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De horeca is een grootverbruiker van eenmalig glas. Daarom meent de stichting dat medewerking van deze bedrijfstak nodig is om de doelstelling te realiseren dat 80 procent van het wegwerpglas wordt hergebruikt. Volgens een afspraak van het ministerie van Milieubeheer met het bedrijfsleven moet dat percentage eind dit jaar worden bereikt.

In 1994 verdween 77,5 procent (337 duizend ton) van het eenmalige glas in de bak. Dat is 1,5 procent meer dan het jaar ervoor, schrijft de stichting. Het is de kleinste stijging sinds jaren. Desondanks verwacht Promotie Glasbak dat de benodigde 2,5 procent, mede door de campagne bij de horeca, dit jaar kan worden gerealiseerd.

Met een score van 77,5 procent is Nederland wereldwijd gezien koploper. Duitsland en Japan volgen op enige afstand. In de Verenigde Staten is de inzameling laag. Daar wordt slechts 20 procent van het glas hergebruikt.

Een andere doelstelling is dat eind 1995 50 procent van het ingezamelde glas op kleur moet worden gescheiden door voor elke kleur (wit, groen of bruin) een aparte bak neer te zetten. Afgelopen jaar was dat 40 procent. Van de ruim 20 duizend glasbakken zijn er bijna negenduizend geschikt voor het inzamelen op kleur. Dit aantal is de laatste jaren sterk toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden