Hopen en hard werken: de Roemenen dromen van 1 januari 2007

Roemenië hoopt dat het eerste 'Uitgebreide Monitoringsverslag Roemenië 2005' over de prestatie van het land op weg naar het lidmaatschap van de EU, dat onlangs door de Europese Commissie is gepubliceerd, zal worden gelezen als een objectieve 'röntgenopname' van hoe Roemenië er vandaag de dag bijstaat....

Iulian Buga

Wij hopen dat wordt gekeken naar de aanmerkelijke vorderingen van deafgelopen maanden en niet uitsluitend naar de overgebleven problemen - dieongetwijfeld bestaan en zo spoedig mogelijk opgelost dienen te worden. Dereden voor deze oproep is niet om voldaanheid en verslapping te laten zien,maar juist het tegendeel - om de concrete bewijzen te benadrukken van hetfeit dat Roemenië werkelijk een grote inzet toont en zo de garantie geeftdat het land de obstakels kan overwinnen binnen de vastgestelde deadline.

In wezen is dit een van de voornaamste conclusies van het Verslag vande Europese Commissie. Het benadrukt dat Roemenië in de afgelopen tienmaanden voldoende substantiële vooruitgang heeft geboekt om de toetredingtot de EU op 1 januari 2007 te handhaven als haalbare doelstelling. DeEuropese Commissie heeft expliciet uitdrukking gegeven aan haar vertrouwenbetreffende het vermogen van Roemenië om, op de genoemde datum, te voldoenaan de verplichtingen die voortvloeien uit de status van volwaardigelidstaat, mits de hervormingen worden voortgezet.

Het echte gevoel in Roemenië nu is niet dat van vreugde, maar vanvoorzichtig en realistisch optimisme en hernieuwde energie en inzet. HetVerslag van de Commissie bevat een nieuwe routekaart, een soort 'aftellen'tot het moment waarop Roemenië (en Bulgarije) tot de EU zullen toetreden.In de komende periode zal de Roemeense regering zich concentreren op hetinvoeren van de hervormingen op alle aangegeven zwakke punten - vooral demeest gevoelige en serieuze, zoals de strijd tegen de corruptie en debeveiliging van de grenzen.

De Roemenen houden het vertrouwen dat, gedreven door de Europese geesten met verdere steun van de EU en de Nederlandse regering, en door hard tewerken, succesvolle toetreding tot de EU tot stand wordt gebracht injanuari 2007, een datum waar zij allemaal van dromen.

Iulian Buga

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden