Weblog

'Hopen dat het 'Rain Stopped Play' uit Hitchcockfilm in Londen achterwege blijft'

Hitchcock en sport geen voordehandliggende combinatie? Zeker wel, ziet correspondent Patrick van IJzendoorn, helemaal nu de Olympische Spelen in Londen worden gehouden deze zomer.

Alfred Hitchcock in 1964. Beeld null
Alfred Hitchcock in 1964.

Hij had niet het postuur van een Olympische sporter (maar des te meer van een bobo). Noch toonde hij een bovenmatige interesse in sportbeoefening. Nee, Alfred Hitchcock is niet een naam die meteen in verband kan worden gebracht met de aankomende Olympische Spelen, behalve dan dat deze zoon van een groenteboer in Oost-Londen is geboren en getogen. Voor de organisatoren van de Culturele Olympiade is dat reden genoeg om 'the Master of Suspense' tot hoofdpersoon uit te roepen.

Iedereen kent Hitchcock-klassiekers als Pycho, Rear Window en North by Northwest. Minder of zelfs helemaal niet bekend zijn Hitchcock's stomme films. Als detectives hebben filmkenners van het British Film Institute (BFI) de afgelopen jaren naar oud Hitchcock-materiaal lopen zoeken in hun archieven. De gevonden films zijn vervolgens in oude glorie hersteld en worden komende maand vertoond in Londense bioscopen. Het gaat daarbij met name om films als The Pleasure Garden, The Lodger en Downhill.

Daarnaast zal er bij het Londense filmmuseum, gelegen aan de zuidoever van de Theems ten hoogte van Waterloo Bridge, een Hitchcock-retrospectief te zien zijn, waarbij niet alleen al zijn films te zien zullen zijn, maar ook nieuwe films over hem. Zo spelen Anthony Hopkins en Scarlett Johansson in Alfred Hitchcock and the Making of Psycho. In The Girl zal Sienna Miller de rol spelen van Tippi Hedren, de blonde actrice die zo heeft geleden, fysiek en geestelijk, bij het maken van The Birds. Tevens is er aandacht voor een film over de Titanic die Hitchcock eind jaren dertig wilde maken.

De cineast was al bezig met het kopen van een groot schip toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Een film over een ramp met een Brits schip was, zo oordeelde Hitchcock, was niet iets waar zijn landgenoten tussen de vallende bommen op zaten te wachten. In plaats daarvan begon hij propagandafilms te maken.

Voor de organisatoren van het 2012 Festival is Hitchcock een logische keuze. Deze Londenaar is de grootste Britse filmmaker ooit en zijn stad dient regelmatig als achtergrond in zijn films, bijvoorbeeld in Frenzy. In de trailer van deze thriller geeft een in de Theems drijvende Hitchcock een korte introductie. Hij heeft zelfs films over sport gemaakt. In The Ring (1927) wordt volop gebokst, terwijl tennis een grote rol speelt in Strangers on a Train (1951). En in The Lady Vanishes maken de heren Caldicott en Charters zich de hele film (die bestaat uit een lange treinreis) vooral druk of ze wel in tijd terug zijn in Londen voor de cricketwedstrijd tussen Engeland en Australië. Het eerste wat de oer-Engelse heren zien als ze in Londen de trein verlaten is een grote krantenkop met de woorden 'Rain Stopped Play', een mededeling die de bezoekers van Wimbledon deze zomer ten zeerste vrezen.

The Genius of Hitchcock, BFI Southbank. Van 28 juni tot 21 juli.

Patrick van IJzendoorn is correspondent in Londen voor de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden