Hopeloos Ha

Ze worden wel mislukte staten genoemd, landen waarmee het nooit goed lijkt te komen. Ha lijkt moeiteloos in deze categorie te passen....

Lange tijd was de naam van Ha onlosmakelijk verbonden met het schrikbewind van dictator 'Papa Doc' Duvalier, opgevolgd door zijn zoon 'Baby Doc'. Met het aantreden in 1990 van president Aristide leek er weer hoop te gloren. Maar al na een jaar werd de voormalige priester met een staatsgreep aan de kant gezet. Ingrijpen door de VS bracht hem in 1994 terug aan de macht, maar het gezag van de weinig krachtdadige president brokkelde snel af. Zijn gematigde uitstraling kon niet verhullen dat ook Aristide zich van weinig democratische methoden bediende. Het zogenoemde Kannibalenleger was oorspronkelijk niet veel anders dan een knokploeg die tegenstanders van de president onder de duim moest houden. Sinds Aristides stoottroepen zich tegen hun voormalige broodheer hebben gekeerd, hebben zij steun gekregen van andere gewapende groepen die ieder hun eigen reden hebben om de president te willen verdrijven.

Alleen interventie van buitenaf lijkt Aristide nog te kunnen redden. Het is verleidelijk uit zijn mislukte presidentschap de conclusie te trekken dat hij maar beter kan verdwijnen. Het grootste gevaar gaat op dit moment echter niet uit van Aristide, maar van de wetteloosheid die dreigt wanneer de rivaliserende bendes de macht in handen krijgen.

De internationale gemeenschap wordt bij haar pogingen een machtsvacu voorkomen gehandicapt door het ontbreken van een geloofwaardige en effectieve politieke oppositie. Het enige waarover de tientallen oppositiegroeperingen het tot dusverre eens konden worden, is dat Aristide moet verdwijnen, maar daarmee dient zich nog geen alternatieve regering aan. De gedeelde afkeer van Aristide is de voornaamste reden voor hun afwijzing van het vredesplan, opgesteld door een aantal westerse landen, de Organisatie van Amerikaanse Staten en het samenwerkingsverband van Caribische staten. Dit voorziet in het aanblijven van Aristide, die een flink deel van zijn macht zou moeten afstaan aan een premier van een nieuwe regering. Bij aanvaarding van het vredesplan zou een internationale politiemacht de veiligheid in het land moeten waarborgen.

Het mag een compromis zijn dat niet in alle opzichten bevredigt, de verwerping ervan impliceert dat opnieuw wordt gekozen voor geweld als politiek instrument. Tot dusverre heeft dat de Haanen nog minder opgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden