Opinie

'Hopelijk valt u zo snel mogelijk dood neer. Op naar 't Walhalla'

Premier Rutte mag dan drie weken nodig hebben om te onderhandelen over de bezuinigingen, René van Leeuwen heeft een aantal ideeën om de schatkist snel weer vol te krijgen.

Beeld ANP

Jonge comazuipers moeten volgens Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente te Enschede, de zorg die ze nodig hebben lekker zelf betalen. Het betreft hier een ideetje voor de besprekingen in het Catshuis, aldus meneer Kingma. Zo ken ik er nog wel een paar.

Politici die instemmen met de aankoop van JSF-toestellen bijvoorbeeld. Na jaren mysterie en achterkamertjes erachter komen dat het project minstens 1,4 miljard duurder uit gaat vallen dan verwacht? Zelf betalen!

Bestuurders die een woningcorporatie met een stinkende miljardenschuld laten zitten en er zelf vandoor gaan met een vette bonus? Ambtenaren en toezichthouders die maandenlang niet het toezicht houden waar ze voor betaald worden? Zelf betalen!

Wethouders die de kosten van de bouw van een metrolijn laten verdubbelen tot meer dan drie miljard, terwijl een blinde aan kon zien komen dat het budget te krap was? De wethouder geeft het zelfs toe. U weet het al? Inderdaad. Zelf betalen!

Bezuinigingsideetjes
Of wat te denken van bankiers en verzekeraars die door jarenlang mismanagement en ordinaire semi-oplichting in zware financiële problemen komen? Dankzij hun misère staat Europa aan de rand van de afgrond. Ook hier: zelf betalen!

Maar ook dichter bij huis zijn er legio goede bezuinigingsideetjes, speciaal voor de zorg, te vinden. Voor alles geldt, in de lijn van Kingma, zelf betalen!

Denk bijvoorbeeld aan al die sportende gezonde rotzakken, met hun blessures. Maar als je het in je hoofd haalt om niet te sporten en lekker in te dikken mag je, inderdaad, de kosten van je vetzucht ook lekker zelf betalen!

Volgroeid brein
Er is volgens Kingma niet eens geld om de jeugd van hun fouten te laten leren. U, geachte lezer, bent volwassen en heeft een onaangetast en volgroeid brein. Toch neemt zelfs u vast nog weleens bewust risico's! Derhalve zijn de kosten die leven met zich meebrengt helaas te groot geworden.

Wat kunt u nog wel doen zonder onbetaalbare risico's te lopen? Rustig naar binnen gaan, de gordijnen dicht, stil zitten en hopen dat u zo snel mogelijk dood neer valt. Op naar 't Walhalla.

Misschien kunt u nog een plekje naast meneer Solidariteit krijgen op de begraafplaats. Die is onlangs na een kortstondig ziektebed overleden aan een zeer agressieve vorm van 'bezuinigalleskapoteritis'.

Of nee, wacht, een mooi eeuwig rustplekje is tegenwoordig ook niet meer te betalen.

René van Leeuwen is masterstudent Sociologie aan de Erasmusuniversiteit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden