Hoosbuien veroorzaken veel overlast

De brandweer in Rotterdam heeft zaterdagavond en zondagmorgen vele honderden meldingen van wateroverlast binnengekregen. Door de aanhoudende slagregens waren kelders ondergelopen, daken gaan lekken en ontstonden er problemen met de elektriciteit....

Volgens de brandweer duurde het tot 01.00 uur voordat het waterpeil begon te zakken. Tot dat tijdstip kon de riolering de grote hoeveelheden water niet aan. De overlast trof vooral het centrum, het noorden en het westen van de stad.

Omdat elders geen sprake was van een noodsituatie sprongen diverse brandweerkorpsen uit de omgeving bij.

Doordat tunnels onderliepen, kwam het verkeer in verschillende delen van de stad vast te staan. De toevoerwegen naar de Maastunnel raakten verstopt, evenals die naar het verkeersknooppunt Kleinpolderplein. Aan het einde van de avond kwam het verkeer daar en op andere snelwegen rond de stad weer op gang. Op enkele plaatsen zijn bomen op auto's terecht gekomen. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

In Rotterdam was de overlast zo hevig omdat daar in korte tijd twee of drie buien over precies dezelfde plekken trokken. Ze kwamen bovendien met zeer lage snelheid over. Daardoor kreeg het riool niet de tijd om het water te verwerken. De brandweer heeft zich zondag voornamelijk beziggehouden met het leegpompen van kelders. Andere korpsen hielpen mee.

Ook in andere plaatsen in het westen van het land veroorzaakte het slechte weer problemen. De brandweer in Den Haag werd zaterdagavond na een hoosbui vanaf 22.00 uur 250 keer gebeld door mensen met ondergelopen balkons en kelders. Rond middernacht waren de klachten verholpen.

In IJmuiden werd zaterdagavond een houseparty op het Forteiland voortijdig beëindigd wegens het naderend onweer.

Het Vuurwerkfestival in Scheveningen, dat donderdagavond begon en zondag eindigde, werkte het programma zaterdagavond versneld af om de buien zoveel mogelijk te omzeilen. Door de regen was het festival al een half uur te laat begonnen. Een uur later, rond 23.30 uur, was het alweer afgelopen.

De regen weerhield ongeveer honderdduizend mensen er niet van naar het Scheveningse strand te trekken. De politie meldde dat er geen problemen met het verkeer zijn geweest. Vorig jaar ontstond een chaos op de wegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden