Hoopvol levensmoe

Zijn naam doet vermoeden dat regisseur Ramin Bahrani afkomstig is uit het rijke filmland dat grote cineasten voortbracht als Abbas Kiarostami en Mohsen Makhmalbaf. En hij is inderdaad van Iraanse ouders. Maar zijn wieg stond in Winston-Salem, North Carolina, Verenigde Staten van Amerika. Inderdaad, de plek waar Goodbye Solo zich afspeelt.

De uit Senegal afkomstige taxichauffeur Solo pikt tijdens zijn nachtwerk in een mistroostige Amerikaanse industriestad de oude, depressieve William op. Of Solo hem op 20 oktober voor 1.000 dollar naar een afgelegen bergtop wil rijden. Dat de energieke, optimistisch geboren Solo de opdracht accepteert, heeft eigenlijk maar één reden: hij wil begrijpen wat William zo levensmoe maakt en voorkomen dat de man op de 20ste naar beneden springt. Of Solo in zijn missie als beschermengel zal slagen, blijft tot en met de finale onzeker in dit verstilde, formidabel gespeelde drama.

Regisseur Ramin Bahrani, die eerder met Chop Shop en Man Push Cart de immigrantenwerkelijkheid van New York liet zien, toont nu de wereld van outsiders in Winston-Salem, North Carolina. Zijn hoofdrolspelers zijn de mensen aan wie je voorbij loopt: taxichauffeurs, straatverkopers, schoonmakers, de man die in zijn eentje dagelijks een filmpje pakt. Bahrani maakt ze net zo liefdevol en mooi als de plek waar ze wonen. Via de weerspiegeling van de taxi blijkt hun wereld wel ruw, maar niet hard. Het is een plek waar dromen niet onmogelijk zijn en mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Goodbye Solo gaat uiteindelijk over hoop - en ondanks zijn realistische blik zal Bahrani dat de kijker nooit helemaal afpakken.

Goodbye Solo (Ramin Bahrani, 2008)

BBC 2, 01.55-03.20 uur.

The Butterfly Effect

(J. Mackye Gruber, 2004) Niet geheel geslaagde mystery thriller waarmee de makers destijds hoopten mee te liften op het cultsucces van Donnie Darko. In The Butterfly Effect ontdekt student Evan (Ashton Kutcher) dat hij kan terugkeren naar zijn verleden wanneer hij bepaalde passages uit zijn dagboek herleest. Maarrrr. Op het moment dat hij daar vol goede bedoelingen het kleinste dingetje verandert, heeft dit rampzalige gevolgen voor het heden (zie titel). Film houdt jammer genoeg het niveau van het intrigerende begin niet vol.

Net 5, 20.30-22.50 uur

Eastern Promises

(David Cronenberg, 2007) Voortreffelijke combinatie van gangsterfilm, Hitchcockiaanse thriller en familiedrama. Het in Londen gesitueerde verhaal komt op gang wanneer Anna (Naomi Watts), een vroedvrouw met Russische wortels, zich over de baby van een gestorven jonge vrouw ontfermt. Het dagboek van de dode vrouw voert Anna naar een Russisch restaurant, waar zij in contact komt met patriarch Semyon (een angstaanjagende rol van de Duitse acteur Armin Mueller-Stahl); zijn domme, levensgevaarlijke zoon Kirill (Vincent Cassel); en diens trouwe chauffeur Nikolai (Viggo Mortensen). Al gauw is er voor Anna geen weg meer terug.

RTL 7, 22.00-0.00 uur.

Joy

(Mijke de Jong, 2010)

Na Bluebird en Het zusje van Katia is Joy het laatste deel van De Jongs trilogie over meisjes op weg naar volwassenheid. De ooit ter adoptie gelegde Joy wordt geconfronteerd met haar verlangen naar een gezinsleven, wanneer ze een alleenstaande moeder met dochter leert kennen. De Jong zit haar heldin dicht op de huid, en achter in beeld stiefelen voortdurend gelukkige dames achter kinderwagens. Intussen blijft hoofdrolspeelster Samira Maas de voornaamste reden dat Joy werkt. Ze is krachtig en kwetsbaar tegelijk.

Nederland 2, 23.10-0.25 uur.

Kevin Toma

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden