Hoop voor schrijnende gevallen

Het kabinet zegt tijd nodig te hebben om een regeling te bedenken die 'willekeur' voorkomt bij het verlenen van een verblijfsvergunning.aan schrijnende gevallen van asielzoekers...

In die willekeur ziet het kabinet het grootste bezwaar tegen de opdracht die het donderdag meekreeg van de Tweede Kamer. In een aangenomen motie van de LPF werd het kabinet opgedragen alle mensen toe te laten die hier vijf jaar of langer wachten op een beslissing in hun procedure, goed Nederlands spreken en geen crimineel verleden hebben. In een ruimer geformuleerde motie van het CDA werd minister Nawijn gevraagd zijn ministeriële bevoegdheid te gebruiken om 'schrijnende gevallen' op 'humane wijze' te behandelen.

Deze moties zijn met elkaar in tegenspraak, zei minister Donner van Justitie vrijdag na afloop van de ministerraad. De eerste vraagt namelijk om een nieuw beleid, terwijl het tweede niet meer is dan een ondersteuning van het kabinetsbeleid, dat Nawijn al de gelegenheid geeft in te grijpen in schrijnende gevallen.

Verschil is dat het daarbij niet om hele groepen gaat. Zodra dat wel gebeurt, zoals de Kamer wil, ligt willekeur op de loer, waarschuwt Donner, omdat anderen er rechten aan zullen ontlenen. Met elk nieuw criterium dat door de politiek wordt vastgesteld, zullen er mensen zijn die er net niet aan voldoen en dan op hun beurt 'schrijnende gevallen' worden, bijvoorbeeld omdat ze nog net geen vijf jaar in Nederland zijn.

'Ik herinner u aan de discussie van enkele jaren geleden over de witte illegalen', aldus Donner. 'Toen dachten we ook duidelijke criteria te hanteren, maar binnen een jaar zaten de kerken vol met mensen die erbuiten dreigden te vallen.' uiteindelijk kwam er toen een speciale commissie van burgemeesters die alle gevallen apart moest beoordelen. Ruim 1800 illegalen kregen alsnog een verblijfsvergunning.

Het kabinet liet vrijdag weten niet zozeer waarde te hechten aan de letterlijke teksten van beide Kamermoties, als wel aan de 'intentie' die werd uitgesproken om schrijnende gevallen van wachtende asielzoekers snel duidelijkheid te verschaffen.

Minister Donner wees daarbij op de stemverklaringen van met name de linkse partijen, die de LPF-motie weliswaar steunden, maar daarbij aangaven eigenlijk niet blij te zijn met het criteria 'goed Nederlands spreken'.

Steun aan de LPF-motie was evenwel de enige kans op een Kamermeerderheid, omdat die fractie geen enkele andere motie wilde steunen.

Donner wil nu in overleg met de Kamer proberen beide moties 'op één lijn te krijgen'. Hoe lang dat gaat duren, durfde hij niet te zeggen. De Lijst Pim Fortuyn, die donderdag nog dreigde uit het kabinet te stappen als dat weigerachtig bleef, is blij met de bereidheid van het kabinet en ziet het als 'een eerste stap in de goede richting'.

GroenLinks-leider Halsema wil dat het kabinet niet langer draalt en heeft een spoeddebat aangevraagd over de moties; de Tweede Kamer zou ervoor van reces moeten terugkomen. Halsema vindt dat het kabinet zich niet achter de tegenstrijdigheid van de twee moties kan verschuilen. 'Dat is een flutexcuus. De LPF-motie staat op zich en kan nu gewoon uitgevoerd worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.