Hoop op verbetering relatie met Suriname

De verkiezing van Venetiaan als president van Suriname biedt hoop op herstel van de relaties. Maar hem wacht nog een zware klus....

Premier Kok heeft zaterdag de hoop uitgesproken dat de verkiezing van de nieuwe Surinaamse president Venetiaan tot een verbetering van de betrekkingen zal leiden. Ook de partijen in de Tweede Kamer zien nieuwe kansen.

Oppositiepartij CDA wil zelfs dat minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking zo snel mogelijk met Suriname gaat praten over herstel van de samenwerking.

De moeizame relatie met de voormalige kolonie kwam in 1996 verder onder druk te staan door de verkiezing van president Wijdenbosch, de kandidaat van ex-legerleider Bouterse. De spanningen namen toe met het uitvaardigen door Nederland van een internationaal opsporingsbevel tegen Bouterse vanwege zijn betrokkenheid bij drugshandel. De hulp aan Suriname werd in deze periode tot een minimum teruggebracht.

Ronald Venetiaan, die ook tussen 1991 en 1996 president was, werd vrijdag door het parlement tot president gekozen. Hij kreeg 37 van de 51 stemmen.

Kok stuurde Venetiaan zaterdag een felicitatieboodschap. Daarin spreekt hij de hoop uit dat de nieuwe president de versterking van de democratische rechtsstaat en economische ontwikkeling met kracht ter hand neemt. Als dat uit het regeringsprogram en de daden van de regering blijkt, zal Nederland Suriname hierbij 'terzijde staan', aldus Kok.

Ook de partijen in de Tweede Kamer reageerden hoopvol. Niemand wil echter zo ver gaan als CDA-Kamerlid Verhagen, die opriep nu al een gebaar te maken. Volgens hem kan minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking, ook zonder dat er al een uitgewerkt saneringsplan is voor de Surinaamse economie, over bepaalde projecten gaan praten.

Suriname heeft nog 600 miljoen gulden aan ontwikkelingsgeld van Nederland tegoed. Onder de regering-Wijdenbosch werden de ministeriële contacten bevroren en werd de hulp op een laag pitje gezet.

VVD-Kamerlid Weisglas hoopt op een positieve wending 'na enkele jaren wanbeleid door Wijdenbosch en Bouterse'. Hij sluit niet uit dat er over enige maanden weer contact op ministerieel niveau mogelijk is of dat begin volgend jaar een Kamerdelegatie Suriname bezoekt.

Maar dan moet er volgens de VVD'er eerst een saneringsplan liggen. 'Als in andere landen een president wordt gekozen, stapt onze minister van Ontwikkelingssamenwerking ook niet direct in het vliegtuig', aldus Weisglas.

Ook de PvdA en D66 vinden dat de plannen van Venetiaan moeten worden afgewacht. D66 en het GPV wijzen er voorts op dat Venetiaan tijdens zijn eerdere regeerperiode ook niet uitblonk door daadkracht op economisch gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden