Hoop op verbetering bij reactoren Japan

OSAKA - De Japanse autoriteiten hopen snel weer stroom te kunnen leveren voor de koelingssystemen voor de reactoren in de beschadigde kerncentrale Fukushima I. Technici van het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco hebben vandaag stroomkabels bevestigd aan de reactoren 1 en 2 van de centrale.

ANP / EFE / AFP / DPA
Met waterkanonnen probeert men de reactors van de kerncentrale van Fukushima te koelen. Foto via AFP Photo / HO / Japanese Seld-Defense Ministry via Jiji Pess. Beeld afp
Met waterkanonnen probeert men de reactors van de kerncentrale van Fukushima te koelen. Foto via AFP Photo / HO / Japanese Seld-Defense Ministry via Jiji Pess.Beeld afp

Een woordvoerder van het Japanse agentschap voor atoomenergie zei dat de elektriciteit bij de twee reactoren nog niet werkt. Het agentschap hoopt dat het zondag wel zover is. Ook als de elektriciteit is hersteld, is het nog niet zeker dat de koelsystemen van de reactoren weer werken.

Fukushima I telt zes reactoren. Tepco hoopt zaterdag ook aan de reactoren 5 en 6 stroomkabels te bevestigen. Nummer 3 en 4 zijn zondag aan de beurt.

Stabiel

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) liet weten dat de situatie in de reactoren 5 en 6 stabiel is. Volgens het Japanse persbureau Kyodo daalt de temperatuur in een bassin met verbruikte splijtstof in reactor 5.

De Japanse autoriteiten lieten weten in melk en spinazie in de buurt van de kerncentrale 'een abnormaal niveau' radioactieve straling is gemeten. Volgens een regeringswoordvoerder zijn de spinazie en de melk niet gevaarlijk voor mensen.

Kraanwater

Verder meldden de autoriteiten dat in kraanwater in Tokio radioactief jodium is aangetroffen. De niveaus zijn volgens een regeringsfunctionaris onder het wettelijk toegestane maximum.

De kerncentrale Fukushima I is zwaar beschadigd door de aardbeving met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter ruim een week geleden. Na de beving volgde een tsunami. De Japanse politie liet zaterdag weten dat het dodental door het natuurgeweld tot 7320 is opgelopen. Zeker 11.370 mensen worden vermist. Het dodental is inmiddels hoger dan na de aardbeving in de westelijke havenstad Kobe in 1995. Die beving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter eiste ruim 6400 levens.

Voedsel

Japan overweegt de verkoop van voedselproducten uit de Japanse prefectuur of provincie Fukushima te verbieden. Dit heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zaterdag bekendgemaakt. In de gelijknamige kerncentrale aan de kust worstelen technici met schade van rampzalige omvang die is aangericht als gevolg van de aardbeving en de tsunami van ruim een week geleden.

Er zijn naar schatting 45.000 mensen geëvacueerd uit de omgeving van de kerncentrale. De provincie Fukushima beslaat bijna 14.000 vierkante kilometers en ligt ten noordoosten van Tokio. Er wonen circa twee miljoen mensen. Er is visserij en daaraan verwante industrie aan de kust en akkerbouw in hoger gelegen gebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden