Hoop op overlevenden in Turkije vervlogen

In Turkije is de hoop vervlogen dat er nog meer overlevenden van de aardbeving zullen worden gevonden. Dit weekeinde zijn er nog tien mensen gered, maar op steeds meer plaatsen wordt groot materieel ingezet om het puin te ruimen....

In Turkije was dit het weekeinde van de autoriteiten die balanceren tussen verontschuldigingen voor de missers en het beklemtonen van hun inzet.

Voor de komst van de president naar Istanbul staan zondag honderden agenten en scherpschutters opgesteld. Met zijn veertien lijfwachten betreedt Demirel het gemeentehuis.

'17 Augustus was een zwarte dag voor Turkije en dat spijt me erg', zegt hij.

'De eerste dag hoorde ik slechts dat er vijfhonderd mensen waren omgekomen. In die eerste dagen waren er enkele omissies. Er waren dingen die we niet konden doen, maar we proberen het nu samen met het volk en de buitenlanders te doen.

'Elke honderd jaar is er in Istanbul een aardbeving. Na de aardbeving in Erzincan zijn we gaan nadenken over wat we kunnen doen, maar je weet nooit wanneer er een aardbeving komt. Onze les is dat we voorbereid moeten zijn. Er zijn ook andere lessen. We zullen ze trekken. Turkije zal doorleven, we zullen onze zorgen voor ons houden en overleven.'

Demirel introduceert de industrieel Tamil Has, een van de rijkste mensen van Turkije. Waar andere bedrijven in stilte hun hulp aanbieden, presenteert Demirel hem publiekelijk als de industrieel die als eerste met geld over de brug komt.

Has roept de mensen op hand in hand te werken aan de wederopbouw. Hij is trots op de buitenlandse hulp, met name die van de Grieken, het land waar Turkije zoveel problemen mee heeft, roemt hij.

Has geeft een half miljoen gulden voor de wederopbouw. Later vertelt hij dat met name de textielindustrie, die het al zwaar had en die de grootste van de wereld is, grote klappen heeft gehad.

Ook de auto-industrie heeft het zwaar te verduren. Has schat dat er zeker tien miljard dollar buitenlandse hulp nodig is. Maar de autoriteiten hebben nog geen totaal zicht op de schade.

Een dag eerder riep premier Ecevit tijdens een officiële rede voor de televisie het volk op 'alstublieft' de overheid te vertrouwen. 'We beginnen opnieuw. De economie ligt in puin, maar dat zal snel veranderen.'

Hij beklemtoonde dat de overheid direct bij de slachtoffers was om te helpen. 'The New York Times zegt dat het een enorme ramp is die geen enkel land zonder problemen te lijf kan gaan. De telefoon was beschadigd, de wegen waren kapot, de treinverbindingen verbroken, het was moeilijk machines ter plekke te krijgen. We wisten aanvankelijk niks omdat we geen telecommunicatie hadden. Nu is alles onder controle', aldus Ecevit.

'Er wordt hard gewerkt. Sommige mensen slapen nog buiten, maar er komen tentenkampen. Er worden foto's gemaakt van de lijken, zodat de overlevenden ze kunnen terugvinden. Buitenlandse bedrijven bieden hulp aan, omdat ze de Turkse overheid vertrouwen, al zeggen sommige media dat je de overheid niet kunt vertrouwen. Geloof die verhalen niet.

'We werken snel aan een plan om aardbevingsbestendiger te bouwen in Istanbul', beloofde de premier. 'Er komt een macro-plan voor Istanbul. U bent erg bang, maar alstublieft wees sterk en vertrouw de Turkse overheid.'

De gouverneur van Istanbul zegt op de bijeenkomst met Demirel zondag, dat de stad bezig was met een plan, maar de aardbeving kwam te vroeg. 'We waren niet helemaal goed georganiseerd. Daarna hebben we alle publieke en private middelen ingezet. Er zijn nu verbindingen met bussen en legervoertuigen met de getroffen gebieden. We starten een programma voor de kinderen die hun ouders zijn verloren. We hebben in Istanbul al een eerste helpdesk. Er komt een campagne 'Koop een nieuw huis' voor de ruim drieduizend families in Istanbul die dakloos zijn geworden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden