Hoop gloort voor vrede in Sri Lanka

De Srilankaanse premier Ranil Wickremesinghe is optimistisch over de kans op vrede na het opmerkelijke publieke optreden van de leider van de Tamil Tijgers woensdag....

Prabhakaran zei woensdag tijdens een chaotische persconferentie, zijn eerste in twaalf jaar, dat hij oprecht vrede wil en vertrouwen heeft in het vredesproces zoals dat in gang is gezet door bemiddeling van Noorwegen. Maar hij herhaalde zijn voorwaarde voor het aangaan van vredesbesprekingen. De regering moet het verbod op zijn Tamil Tijgers (LTTE) opheffen.

'Ik denk dat we het vredesproces kunnen intensiveren', zei premier Wickremesinghe donderdagochtend voor de radio.

Wickremesinghe put hoop uit de opmerking van de Tamilchef dat hij wil praten over het opzetten van een interimbestuur in het noorden. Daaruit blijkt volgens de premier dat de rebellen bereid zijn te werken 'binnen de territoriale integriteit van het land'. De regering overweegt de LTTE te legaliseren.

'De taal die beide mannen spreken is positief en bemoedigend', zei Jehan Perera van de Nationale Vredesraad, een onafhankelijke denktank, donderdag. Wickremesinghe heeft de Tamils geen onafhankelijke staat te bieden, maar wel grotere autonomie. Regering en rebellen tekenden eind februari een bestand. Het is de bedoeling dat beide partijen in mei aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Veel Srilankanen hebben er nog grote moeite mee te geloven in de vredeswil van de Tamil Tijgers. Ze verdrongen zich voor de televisietoestellen om een verlate uitzending van Prabhakarans optreden te kunnen zien.

Singalezen, voornamelijk boeddhisten, maken 74 procent uit van de bijna 19 miljoen Srilankanen. De meeste Tamils, 18 procent van de bevolking, zijn hindoes. Daarnaast is er een minderheid van 7 procent moslims. Zij spreken Tamil, maar hebben een eigen identiteit.

Tamils en Singalezen hebben door de eeuwen heen van tijd tot tijd gestreden om grondgebied op het eiland dat voorheen Ceylon heette. Tijdens de Britse overheersing hebben ze zich verenigd. Na de onafhankelijkheid in 1948 kwam het in 1958, 1977 en 1983 weer tot botsingen.

De Tamils voelen zich door de Singalese meerderheid gediscrimineerd als het om banen, onderwijs en politieke macht gaat.

De Tamil-opstand die in 1983 uitbrak heeft sindsdien 64 duizend eilandbewoners het leven gekost. Eerdere vredespogingen zijn mislukt. In 1987 sloten Sri Lanka en India een akkoord om een einde te maken aan de afscheidingsstrijd. De Tamil Tijgers keerden zich tegen het Indiase leger dat hen probeerde te ontwapenen. In 1994 brak de LTTE vredesbesprekingen af.

Extra gevreesd zijn Prabhakarans Zwarte Tijgers, gespecialiseerd in zelfmoordaanslagen. Zeker 220 Tijgers hebben sinds 1987 kamiakaze-acties uitgevoerd, veel meer dan Hamas in het Midden-Oosten op haar naam heeft staan.

Toch zijn waarnemers tamelijk optimitisch over de huidige vredeskansen. De LTTE staat in zes landen op de lijst van terroristische organisaties. Deze internationale druk zou ertoe hebben bijgedragen dat Prabhakaran het gewelddadige pad wil verlaten. Bovendien zou de LTTE krap bij kas zitten. Ook voor de Srilankaanse regering spelen de kosten van de burgeroorlog een rol. Vorig jaar kende de economie voor het eerst een recessie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden