Hoop, geloof en liefde in Leiden

GaandewegP

Debby Petter. Première 13/12 in Betty Asfalt Complex, Amsterdam. Tournee t/m 25/4. hekwerk.nl

In de door Thomas Verbogt geschreven solovoorstelling Gaandeweg speelt Debby Petter een vrouw die zich realiseert dat ze in de tweede helft van haar leven steeds vaker afscheid moet nemen: van gewoontes, denkbeelden, haar kinderen die het huis verlaten hebben en nu van zichzelf zijn, vrienden die dood zijn of een andere weg zijn ingeslagen. Maar soms kun je geen afscheid nemen, hoe graag je dat misschien ook zou willen.

Polderman baart zorgenP

Katinka Polderman. Première 14/12 in Verkadefabriek Den Bosch. Tournee t/m 7/6.

poldermanie.nl

Katinka Polderman gaat op tournee met haar vierde soloprogramma Polderman baart zorgen, met daarin ruimte voor houtsnijdende observaties maar ook voor flauwkul.

What the body doesn't P remember

Wim Vandekeybus/Ultima Vez. Première 15/12 in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Later nog in Breda, Heerlen, Rotterdam en Utrecht. ultimavez.com

In 1987 debuteerde Wim Vandekeybus met What the body doesn't remember. Hiermee won hij direct een Bessie Award, een befaamde New Yorkse dansprijs. Ruim 25 jaar later is deze voorstelling opnieuw te zien tijdens een wereldtournee, met diverse voorstellingen in Nederland.

Romeinse Tragedies R

Toneelgroep Amsterdam. Van 18 t/m 22/12 in de Stadsschouwburg in Amsterdam. tga.nl

Toneelgroep Amsterdam herneemt op veler verzoek Romeinse Tragedies, de bijna zes uur durende Shakespeare-marathon waarvoor regisseur Ivo van Hove Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra aaneen smeedde tot een doorlopende voorstelling over het mediaspektakel dat politiek heet. Chris Nietvelt won voor haar rol als Cleopatra de Theo d'Or.

een wintersprookje (8+) R

M-Lab. T/m 5/1 in M-Lab, Amsterdam.

m-lab.nl jj

Tijdens de kerstvakantie speelt M-Lab de musical Een Wintersprookje, naar Shakespeares The Winter's Tale over de jaloerse koning Leontes die een grote fout begaat en daardoor zijn dochter verliest. Hij reist van Atlantis tot Bohemen en beleeft de vreemdste avonturen. Krijgt de koning een tweede kans? En vindt hij zijn dochter terug?

Carmen en Flamenco (7+) P

Frank Groothof. Première 14/12 in de Purmaryn in Purmerend. Tournee t/m 23/5.

frankgroothof.nl

Frank Groothof maakt van deze jeugdopera een geheel nieuwe Carmen door de muziek van Bizet te combineren met flamenco. Met vijf flamencodanseressen van het flamenco-ensemble Con Mil Amores en live muziek.

OMG X-Masshow, wtf! (9+) P

Dood Paard. Première 14/12 in Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 5/1.

doodpaard.nl

OMG! Dood Paard maakt een kerstshow voor het hele gezin. Oude kerstverhalen worden omgesmolten tot een 2013-proof sprookje waarin eenzame duivels flirten met verdwaalde prinsessen. Dronken vogels en depressieve kerstmannen zoeken een rode draad in hun bestaan. Vermoeid bereiken ze een herberg, hopend op een happy end. Met Kuno Bakker, William Bakker, Gillis Biesheuvel, Chiron Holwijn, Floyd Koster, Louis Kooij, Rosa van Leeuwen, Julian Maiwald en Manja Topper.

De kleine blonde dood

Albert Verlinde Entertainment. Tournee t/m 31/3. dekleineblondedood.nl jjjjj

Tien jaar na het overlijden van Boudewijn Büch brengt Albert Verlinde Entertainment zijn roman De Kleine Blonde Dood naar het theater. Willem Spaaij speelt de artistieke Boudewijn, die een kind verwekt bij zijn oude basisschooljuf Mieke. Aanvankelijk moet Boudewijn niets hebben van zijn zoon Micky, maar door herinneringen aan zijn eigen jeugd voelt hij steeds meer de behoefte om er voor Micky te zijn. Wanneer Micky in coma raakt, wordt hij voor een moeilijke keuze geplaatst. Een vlekkeloze, vaardige voorstelling met innemende hoofdrollen.

Ons BloedP

PS|theater. Van 12 t/m 20/12 in Theater Ins Blau, Leiden. pstheater.nl

Een voorstelling over vaders en zonen, hoop en teleurstellingen, ambacht en opvolging, discipline en zorgen aan de hand van teksten uit de theaterliteratuur en ontmoetingen met de stad.

conversations with my mother

Tournee t/m 21/5.

diamantfabriek.nl jjjjj

Conversations with my mother schetst de ondoorgrondelijke relatie tussen moeders en zonen. Zeven schrijvers, onder wie Tommy Wieringa en Abdelkader Benali, schreven een fictief telefoongesprek met hun moeder waarin ze tot uitdrukking brengen wat ze altijd al wilden zeggen. De muziek is van de Amerikaanse componist Benedict Weisser en wordt uitgevoerd door Nieuw Amsterdams Peil.

programma II

T/m 21/12 in Lucent Danstheater, Den Haag. ndt.nl jjjjj

De dansers van NDT zijn weergaloos als altijd. De nieuwe werken brengen humor en horror in. Ongewoon in dans, dus een spoor met potentie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden