Hoop Democraten: waar 2 honden vechten om been, gaat Obama er mee heen

Het campagneteam van president Barack Obama richt zijn pijlen niet alleen meer op Mitt Romney. Het zal vanaf vandaag ook proberen het leven van de andere Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich zo moeilijk mogelijk te maken. Obama's adviseurs verwachten een harde strijd tussen de twee Republikeinse presidentskandidaten. En daar is Obama niet rouwig om.

Laura de Jong
Mitt Romney (L), in een debat met Newt Gingrich. © AFP Beeld
Mitt Romney (L), in een debat met Newt Gingrich. © AFP

Obama's campagneteam bekritiseerde de afgelopen maanden vooral Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts. Tot voor kort verwachtte het team dat hij degene zou zijn die het uiteindelijk namens de Republikeinen zou opnemen tegen de Democraat Obama.

Maar nu Gingrich steeds verder stijgt in de peilingen, verandert het Obama-team zijn tactiek en zal het nu proberen ook Gingrich zo moeilijk mogelijk te maken.

Back
'Newt is back,' zei David Axelrod, Obama's belangrijkste campagnestrateeg. 'De vraag is hoe lang hij het gaat volhouden.' Axelrod noemde Gingrich vandaag tijdens een bijeenkomst met journalisten in Washington, de typische 'Tea-Partier', die zich voornamelijk inzet om milieuwetten terug te draaien en zoveel mogelijk probeert te bezuinigen op de medische zorgverzekeringen van ouderen en zwakkeren.

Het Democratische kamp verwacht dat de strijd tussen Gingrich en Romney om het Republikeinse kandidaatschap nog tot juni zal duren. Zo'n strijd zal de Republikeinse kandidaten alleen maar verzwakken en dit zal Obama's positie versterken. Zo hopen de Democraten.

'Onthoud deze huis-tuin-en-keukenwijsheid: hoe hoger hij klimt, hoe beter je zijn kont kan zien,' zei Axelrod over Gingrich. 'En het is nog maar afwachten wat mensen van dit uitzicht vinden.'

Koploper
Het feit dat Obama's campagneteam zich nu ook op Gingrich richt, geeft aan dat hij nu serieus genomen wordt als kandidaat. Gingrich loopt al vooruit in de peilingen op Romney in Iowa en South Carolina. En hij wint ook al terrein in New Hampshire, waar Romney de afgelopen maanden koploper was.

In deze drie staten, waar als eerste wordt gestemd, zal uiteindelijk worden beslist wie de Republikeinse kandidaat wordt. Maar Obama's adviseurs verwachten dat de strijd pas over 5 a 6 maanden definitief ten einde is, tenzij er bij een van de twee geldproblemen zullen voordoen.

Vooralsnog heeft Romney de meeste campagnedollars en steun van partijprominenten. Maar de twee zullen het elkaar zo lastig mogelijk maken. En de Democraten hopen dat Obama de lachende derde zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden