Hoon ontkent 'samenzwering' tegen Kelly

De Britse minister van Defensie Hoon heeft woensdag ontkend dat hij heeft meegewerkt aan een 'samenzwering' om de naam van wapenexpert David Kelly openbaar te maken...

De beslissing om Kelly's naam openbaar te maken is volgens Hoon genomen met goedkeuring van minister-president Tony Blair. Kelly was de voornaamste bron van een reportage waarin de BBC de regering ervan beschuldigde de dreiging van Iraks massavernietigingswapens te hebben overdreven. Downing Street hoopte de geloofwaardigheid van de reportage te ondermijnen door de naam van de bron te onthullen.

Het ministerie van Defensie zou volgens Hoon slechts hebben besloten, met zijn medeweten, dat persvoorlichters bevestigend zouden antwoorden als journalisten hen vroegen of Kelly de klokkenluider was. Toen Kelly's naam eenmaal op straat lag, legde Hoon wel een advies van zijn topambtenaar om de wapenexpert buiten de schijnwerpers te houden naast zich neer. Hij wilde de schijn vermijden dat de regering de zaak in de doofpot probeerde te stoppen.

De bewindsman, die door de affaire zijn baan dreigt te verliezen, verdedigde zo de beslissing om Kelly te laten getuigen voor de hem vijandig gezinde Lagerhuiscommissie voor Buitenlandse Zaken. Hij vreesde dat de druk op Kelly en de regering om openheid van zaken te geven in geval van een weigering alleen maar zou toenemen.

Enkele dagen na zijn getuigenis, waarbij hij stevig aan de tand werd gevoeld, werd Kelly's ontzielde lichaam aangetroffen in een bos in de buurt van zijn woonplaats. Vermoedelijk pleegde hij zelfmoord.

Volgens Hoon had Kelly voorafgaand aan zijn gesprek met BBC-journalist Andrew Gilligan nooit twijfels geuit over de juistheid van alle gegevens in het dossier over Iraks wapenprogramma. Volgens de minister steunde Kelly het harde regeringsbeleid ten opzichte van Irak. Dat zou de deskundige hem tijdens een informeel onderonsje in een cafetaria hebben verteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden