Hoon betreurt 'misverstand'

De Britse minister van Defensie Geoff Hoon heeft donderdag in het Lagerhuis gezegd dat hij 'spijt' heeft van de verwarring die is ontstaan door zijn getuigenis voor een parlementaire onderzoekscommissie. Hoon sprak van een 'misverstand'...

Hoon zei tegen het parlement dat hij 'geen andere intentie heeft gehad dan open en eerlijk tegen de commissie te zijn'. De minister erkende dat zijn departement 'behulpzamer' had kunnen zijn door meer informatie te verstrekken aan de commissie, die verantwoordelijk is voor het werk van de Britse inlichtingendiensten.

De parlementaire commissie, die onderzoek deed naar de gang van zaken rond de oorlog in Irak, stelde in zijn donderdag gepresenteerde rapport dat Hoon 'niet behulpzaam en mogelijk misleidend' was over de twijfels binnen Defensie over de Iraakse massavernietingswapens.

De commissie zei 'verontrust' te zijn dat Hoon twee brieven van bezorgde Defensie-medewerkers tijdens de verhoren niet had overlegd.

Volgens de commissie is het rapport uit september 2002 niet aangedikt om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen, zoals de BBC in een reportage beweerde. Daarmee is de voormalige mediachef van premier Tony Blair, Alistair Campbell, expliciet vrijgesproken van de beschuldigingen die tegen hem waren geuit. Campbell stapte onlangs op, naar eigen zeggen om privé-redenen.

De bewering dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon lanceren, is in het Irak-dossier echter 'niet behulpzaam geweest om de kwestie te begrijpen'. De passage was volgens de onderzoekscommissie niet onderbouwd en gaf geen 'uitgebalanceerd oordeel'. Bovendien bleek niet uit het dossier dat Saddam Hussein een 'onmiddellijke dreiging of dreiging op korte termijn voor Groot-Brittannië' zou vormen.

De Britse veiligheidsdiensten wisten volgens de commissie niet zeker welke wapens Irak had in in welke hoeveelheden.

Hoon ligt al onder vuur van een andere onderzoekscommissie - de zogenoemde Hutton-commissie - omdat hij nauw betrokken is geweest bij het openbaar maken van de naam van David Kelly als bron van het BBC-verslag over het aandikken van het rapport over massavernietigingswapens. Kelly pleegde later zelfmoord.

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei donderdag dat Hoon in de regering blijft en het vertrouwen van premier Blair houdt. Straw erkende dat de parlementaire onderzoekscommissie 'inderdaad kritiek leverde' op de regering, maar zei dat Hoon 'alle vertrouwen van de premier' geniet.

'Wat mij betreft is er geen enkele twijfel dat de minister van Defensie op zijn plaats zou moeten blijven', zei Straw tijdens een persconferentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden