Nieuws

Hoogwatergolf bereikt noorden Limburg, gemeenten evacueren duizenden inwoners

Na het zuiden van Limburg dreigen nu overstromingen in het noorden van de provincie. Vrijdagochtend vroeg werden de bewoners van woningen in lagergelegen gebieden in Roermond en omgeving uit voorzorg opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.

Caravans en campers onder water op camping De Hatenboer in Roermond. Beeld ANP
Caravans en campers onder water op camping De Hatenboer in Roermond.Beeld ANP

In Roermond werd inwoners om 06.00 uur gewekt met sirenes en megafoons. Mensen kregen te horen dat ze hun huis binnen een uur moesten verlaten. Het waterpeil in de rivier de Roer blijkt namelijk sneller te stijgen dan verwacht. Eerder was de boodschap dat men tot 11.00 uur vrijdagochtend de tijd had om een veilig heenkomen te vinden.

Ook in de dorpen Vlodrop, Herkenbosch, Melick, Sint Odiliënberg, Lerop en Paarlo, even ten zuiden van Roermond, moeten bewoners hun huizen uit, meldt de krant De Limburger.

Terwijl het noorden van Limburg worstelt met hoogwater lijken in het zuiden van Limburg de grootste problemen voorbij. De waterstand in de Maas daar is over het hoogste punt heen.

Vrijdagmorgen vroeg bereikte de regenrivier een stand van ruim 3.300 kubieke meter per seconde, een recordhoogte waarvoor Rijkswaterstaat donderdag al waarschuwde. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter in de gemeente Maastricht snel naar een niveau onder de 2.000 kubieke meter per seconde op zondag, zo is de verwachting.

Hoogwatergolf

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Wel moet de rivier nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie, zoals blijkt uit de dreigende overstromingen rond Roermond.

Zaterdagavond bereikt het hoge water de omgeving van Venlo, zondagmorgen passeert het in de Maas de grens tussen Limburg en Gelderland. Later op zondag zal de hoogwaterpiek langs Den Bosch stromen. Onderweg vloeit rivierwater af in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol.

Maastricht is in de nacht van donderdag op vrijdag ‘langs het gaatje gegaan’, zei burgemeester Annemarie Penn vrijdagochtend tegen de regionale omroep L1. Volgens haar was het erg spannend, toen de piek van het hoogwater Maastricht bereikte.

Penn meldt dat er 350 mensen zijn opgevangen in sporthallen. Wanneer zij weer naar huis kunnen, is niet bekend. Maar volgens de burgemeester kan dat ‘best wel snel gebeuren, als het verder droog blijft’.

Biezen pakken

De Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd. Dat ging goed, aldus de burgemeester. ‘Mensen hebben zelf hun biezen gepakt.’ Vrijdagochtend meldde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg dat in Maastricht geen straten zijn ondergelopen.

In Valkenburg, waar het centrum donderdag onder water liep en een brug werd weggeslagen, blijven de evacuatiemaatregelen voorlopig van kracht, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het water in de rivier de Geul is inmiddels wel aan het zakken.

Het peil is nog niet laag genoeg om de stroomstoringen te verhelpen die delen van Valkenburg donderdag troffen. Dat kan pas als het water helemaal verdwenen is, aldus een zegsman van de veiligheidsregio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden