Hoogvlieger USG terug op aarde

Het ging zo lekker met de United Services Group (USG). De onderneming uit Almere, moeder van onder meer uitzender Unique en het Luzac College, boekte jaarlijks goudgerande resultaten....

Yvonne Doorduyn

Waar concurrenten als Randstad en Vedior de eerste drie maanden van dit jaar winsten moesten rapporteren die meer dan de helft lager waren dan in het eerste kwartaal van 2001, meldde het bedrijf van Alex Mulder nog doodleuk een winststijging van 6 procent. De witte raaf van de sector boekte over het 'slechte jaar' 2001 nog steeds 18,4 procent meer winst.

Ambitieus als geen ander kocht USG begin dit jaar het bijna tweemaal grotere Start. USG werd daarmee na Randstad de tweede uitzender van Nederland. Ook in Spanje deed het voormalige Unique een aankoop waarmee het in de toptien van het land belandde.

De malaise in de uitzendsector leek van USG af te glijden als water van een eend. En niet alleen voor de buitenwacht, ook het bestuur zelf leek daarin te geloven. Het uitzendconcern liet zich er graag op voorstaan weinig last te hebben van conjunctuurschommelingen - dankzij de nadruk op klanten in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

'Als het met het mkb slecht gaat, krijg je als uitzender maar een paar mensen terug voor herplaatsing. Als het met een groot bedrijf slecht gaat, krijg je in één keer honderd mensen terug', luidde de plausibele verklaring.

Maar op het moment dat de andere uitzenders het dal achter de rug denken te hebben (Vedior-topman Tony Martin op 31 juli: 'De bodem is bereikt'), maakt USG abrupt een einde aan de jubelstemming. Op 15 augustus sloeg het concern alarm: de winst zou dit jaar maar liefst 25 procent lager uitkomen dan verwacht.

Gisteren presenteerde USG de halfjaarcijfers. De omzet zag er rooskleurig uit: mede door de aankoop van Start sprong deze van 280,6 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar naar 377,2 miljoen euro dit jaar. Een toename van 34,4 procent.

Maar het bedrijfsresultaat kreeg een flinke dreun. Het kwam 14,4 procent lager uit dan in de eerste helft van 2001. Bij een winstgroei van 6 procent in het eerste kwartaal moet het tweede kwartaal dus dramatisch zijn verlopen.

'Een gezonde winst in een stagnerende markt', vindt USG zelf.

De verklaring? 'Wij zitten in de laat-cyclische sector. Als de economie hapert, wordt dat het eerst gevoeld in de industriële sector. Wij bemiddelen veel administratief personeel, en in die sector wordt de klap later gevoeld.'

En de zekerheid van het mkb dan? 'We leven niet op een andere planeet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden