Hooguit scherfvesten, geen echte wapens voor Koerden

Nederland stuurt hooguit scherfvesten of ander licht militair materieel naar de Koerden om hen te helpen in hun strijd tegen terreurbeweging IS. De kans dat vanuit Nederland zware wapens of grondtroepen naar Koerdische strijders worden verscheept is klein tot nihil.

Koerden in Irak.Beeld anp

Het kabinet zal dit naar verwachting later deze week bekend maken. Een Kamermeerderheid staat positief tegenover deze stellingname. Dit melden diverse Haagse bronnen aan de Volkskrant.

'Ik zou niet weten welke zware wapens Nederland kan leveren, want we hebben al een hoop spul verkocht', zegt Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM. 'Er is bij mijn weten geen wapendepot waar we hele voorraden handwapens of munitie hebben liggen, die geschikt zouden zijn voor de Koerden', zegt ook generaal-majoor buiten dienst Kees Homan, verbonden aan instituut Clingendael.

Gevechtshelikopters als Apaches inzetten is ook geen optie, want die staan op dit moment in het Afrikaanse Mali. Nederland beschikt wel over zware wapensystemen zoals houwitsers (een soort kanonnen) of het gevechtsvoertuig CV90, maar die zijn niet geschikt voor de Koerdische strijders, weten specialisten. Het vereist minimaal een halfjaar training voordat een Koerd het wapentuig goed kan bedienen. Het was al reden voor de Britten om tot vorige week alleen oude wapens van Sovjetmakelij naar de Koerden te verschepen: daarmee zijn ze immers opgeleid.

Redders van Irak
Diverse Europese landen lijken in de Koerden inmiddels de redders van Irak te zien. Ze bewapenen het Koerdische leger van harte om de opmars van IS te stuiten. Frankrijk, Italië en Tsjechië sturen al wapens, Groot-Brittannië is sinds maandag overstag.

Nederland overweegt het bewapenen van Koerden al sinds afgelopen donderdag. Maar wat zou kunnen worden geleverd? 'Scherfvesten, helmen, nachtkijkers, dat spul hebben we wel', zegt vakbondsman Debie. Ook transportvliegtuigen behoren tot de mogelijkheden. Met een C-130 zijn maandag hulpgoederen vanuit Nederland naar de Koerdische hoofdstad Erbil gevlogen. Het gaat om voedsel, water en dekens.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken legt de opties voor wat er nog meer gedaan kan worden naast elkaar. Officieel heeft het kabinet nog geen concrete plannen voor militaire bemoeienis. Defensiespecialist Homan: 'Maar als je kijkt hoe andere landen actie ondernemen, kan Nederland niet achterblijven.'

Sneller
Regeringspartij VVD wil dat het sneller gaat. 'De tijd van overwegen is voorbij. Het is tijd voor actie. Nederland moet niet langer afwachten, maar actief militaire hulp aanbieden', zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Hij denkt dat Nederland 'geen enorme voorraad wapens en munitie te verdelen heeft', maar wel persoonlijke militaire uitrustingen - zoals scherfvesten en nachtkijkers - en speciale platen waarmee voertuigen kunnen worden bepantserd. Volgens de VVD'er vindt dit plan steun bij het kabinet. 'De basishouding is er. Nu moeten we het nog gaan doen.'

Coalitiegenoot PvdA is sinds vorige week al voor het bewapenen van de Koerden. Bijvoorbeeld met niet-dodelijk militair materieel, zoals scherfvesten, zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Ook oppositiepartijen SP, PVV, CDA en SGP pleiten voor het sturen van wapens.

Hulpgoederen
Defensie treft nog geen concrete voorbereidingen voor verscheping van materieel, laat een woordvoerster weten. Voorlopig heeft de krijgsmacht de handen vol met het transport van noodhulpgoederen. 'Vliegvergunningen, een plek op een landingsbaan en overeenstemming met andere landen regelen, het kost allemaal veel tijd', aldus Defensie. 'Je moet ook kijken waar behoefte aan is.'

De kans dat Nederlandse militairen in de frontlinie zullen deelnemen aan de strijd is nihil, schatten betrokkenen in. Defensiespecialist Homan: 'Niemand zit te wachten op een herhaling van een langdurig avontuur, zoals de eerdere oorlog in Irak of Afghanistan.'

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken legt de opties voor wat er nog meer gedaan kan worden naast elkaar. Officieel heeft het kabinet nog geen concrete plannen voor militaire bemoeienis.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden