Hoogste vrouw in top Tamil Tijgers gedood

De hoogste commandant van de vrouwelijke strijders van de Srilankaanse guerrillabeweging Tamil Tijgers, luitenant-kolonel Akila, is bij de verdediging van de stad Jaffna door regeringstroepen gedood....

REUTER; AP

Reuter, AP

COLOMBO

'Luitenant-kolonel Akila verwierf het martelaarschap op 30 oktober 1995', aldus een schriftelijke verklaring van de Tamil Tijgers.

Akila sloot zich in 1987 aan bij de guerrillabeweging. Zij is er samen met Tamil Tijger-leider Velupillai Prabhakaran van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord op de Indiase premier Rajiv Gandhi.

Gandhi kwam in mei 1991 tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Indiase zuidelijke deelstaat Tamil Nadu om het leven bij een zelfmoordaanslag door een vrouwelijke Tamil-guerrillastrijder.

Gandhi stuurde in 1987 Indiase troepen naar Sri Lanka om de regering daar te helpen de Tamil-guerrilla te onderdrukken. De Tamil Tijgers zouden hem uit wraak hebben vermoord.

India heeft Sri Lanka gevraagd om uitlevering van Prabhakaran. Colombo heeft een beloning van vijf miljoen rupees - bijna 100 duizend dollar - uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn arrestatie, zo werd maandag bekend.

Regeringstroepen zijn maandag begonnen de stad Jaffna te omsingelen. Volgens anonieme militaire bronnen wil het leger de stad pas binnentrekken als het regenseizoen achter de rug is, begin januari volgend jaar.

Volgens de Tamil Tijgers en medewerkers van het Internationale Rode Kruis heeft het regeringsleger zaterdag bombardementen uitgevoerd op de stad Valvedditturai, thuisbasis van de marine-afdeling van de Tamil Tijgers, de Zeetijgers. Medewerkers van het Rode Kruis waren er bezig met het lossen van een schip hulpgoederen toen het leger de haven begon te beschieten. 'We hebben onmiddellijk contact opgenomen met het regeringsleger, waarna de beschietingen ophielden', aldus een westerse hulpverlener.

De Zeetijgers vormen een bedreiging voor het regeringsleger, dat voor de aanvoer van zijn voorraden deels afhankelijk is van de marine. Naar verluidt is Valvedditturai ook de verblijfplaats van Tijger-leider Prabhakaran.

Een woordvoerder van het regeringsleger verklaarde niets te weten van bombardementen op Valvedditturai.

Informatie is nauwelijks te controleren. In het gebied worden geen journalisten toegelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden