Hoogste tijd voor verandering: Gerda Verburg, CDA

Vernieuwing van het stelsel van sociale zekerheid is broodnodig. Daarover zijn Tweede-Kamerleden Frans Weekers (VVD), Gerda Verburg (CDA) en Jet Bussemaker (PvdA) het eens....

Gerda Verburg, CDA

'We moeten alle onderdelen van het socialezekerheidsstelsel tegen het licht houden en ons afvragen: is het hiervoor bedoeld? Terug naar de kern is het devies. Tegelijkertijd moeten we inspelen op behoeftes van mensen in deze moderne tijd. Onze verzorgingsstaat is niet flexibel, speelt niet in op individuele wensen van burgers en is niet langer betaalbaar.

Als je de WW op zijn merites beschouwd, moet je vaststellen dat die uitkering is bedoeld om een periode tussen de ene en de andere baan te overbruggen. In de loop van de jaren zijn mensen de WW echter gaan zien als een recht dat zij ook kunnen gebruiken om de periode tot het pensioen uit te zingen. Werkgevers gebruiken de WW om mensen te laten afvloeien naar VUT en het pensioen.

De AOW kampt met het probleem van de vergrijzing en dus de betaalbaarheid. Er wordt voorspeld dat in 2040 liefst 23 procent van de Nederlanders AOW-gerechtigd is. Een steeds kleiner aantal mensen moet de uitkering van steeds meer mensen opbrengen. Wat vraag je dan van dertigers en veertigers? Dat is niet op te brengen.

Ik ben ervan overtuigd dat we de AOW in stand moeten houden en dat de uitkering welvaartvast moet blijven. Maar dan moeten we wel nadenken over hoe we meer mensen langer aan het werk kunnen houden.

De WW moet weer een effectieve overbrugging worden van de ene baan naar de andere. Van de hangmat die de WW nu soms is, moeten we weer een springmatras maken.

Veel mensen zien in dat het huidige stelsel niet houdbaar is. Maar het is onmogelijk het in één keer op de schop te nemen. We moeten rekening houden met bestaande rechten.

De overheid moet zich wel een betrouwbare partner tonen. De enige mogelijkheid om de verzorgingsstaat om te vormen, is per regeling kijken of het beter, efficiënter en op maat kan.

Dat is waarmee dit kabinet nu een begin maakt. Het is jammer dat de noodzaak voor de renovatie van het socialezekerheidsstelsel acht tot tien jaar geleden niet is ingezien. Dan had het gekund onder een economisch gunstiger tij, met meer werkgelegenheid. Nu grijpt het kabinet in op alle regelingen. Het gaat heel hard, geef ik toe, is ingrijpend, maar biedt ook perspectief. Deze coalitie snoeit én vernieuwt.

De bijstand wordt minder categoriaal, de WW gaat terug naar de kern en de WAO wordt strenger. De nieuwe loot aan de stam is de levensloopregeling. Die moet mensen flexibiliteit in hun bestaan gaan bieden. Zelf sparen om naar eigen behoefte verlof te kunnen opnemen voor verzorging of scholing.

Of het perspectief met de levensloopregeling niet wat mager is? Dat vind ik niet. Het is niet zo dat mensen op nul beginnen. Mensen kunnen hun prepensioen inbrengen, net als hun reeds opgebouwde verlofrechten. We denken er ook nog over na of mensen rood moeten kunnen staan op hun verlofrekening: het verlof opnemen en later terugbetalen.

De toekomst van de sociale zekerheid wordt er één van verzekeren en sparen. Dat staat voor mij vast. Daarbij is een basis nodig op grond van solidariteit. Voor mij ligt de ondergrens van zo'n nieuw stelsel bij de mensen die niet kunnen werken en zodoende niet kunnen meedoen in de samenleving. De overheid zal die groep van een inkomen moeten voorzien.

Daarom willen we ook dat mensen die voor hun leven lang in de WAO belanden een hogere uitkering krijgen en dat bijstandsmoeders die een gehandicapt kind hebben niet aan het werk hoeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden