Hoogste score voor PvdA in 20 jaar: 60 zetels

HILVERSUM (ANP) - De Partij van de Arbeid boekt grote winst na de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag. In de Politieke Barometer stijgt de partij van 53 zetels vorige week naar zestig zetels in de peiling die deze week vlak na de verkiezingen werd gehouden.

Het is de hoogste score van de PvdA in twintig jaar, de partij is nu groter dan CDA en VVD bij elkaar. Dat blijkt uit de peiling die bureau Interview-NSS houdt voor tv-programma Nova.

De regeringspartijen verliezen in de peiling van deze week. Het CDA gaat van 32 vorige week naar 31 zetels, de VVD zakt vergeleken met vorige week twee zetels naar 25 en D66 raakt er van de drie zetels van de vorige peiling een kwijt. De regeringscoalitie staat in de barometer nu op 58 zetels, de laagste score sinds het aantreden van dit kabinet in 2003, dat kan rekenen op 78 Kamerzetels.

Dat is ook de meerderheid waarop een linkse coalitie van PvdA en SP nu kan bogen. Naast de grote winst van de PvdA was er vergeleken met vorige week een groei van twee zetels voor de SP tot achttien Kamerzetels. Voor een linkse coalitie is dus niet langer GroenLinks nodig, dat ten opzichte van de vorige peiling drie zetels moest inleveren en een dieptepunt bereikt van zes zetels.

De ChristenUnie zakt met een verlies van twee zetels terug naar het huidige aantal Kamerzetels van drie, de SGP behoudt met drie zetels een winst van een vergeleken met de huidige Kamerfractie en de LPF verdwijnt volgens de peiling uit de Kamer. Geert Wilders' Partij voor de Vrijheid blijft in de barometer op twee zetels staan.

Ook in de peiling die Maurice de Hond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hield, stond de regeringscoaltie op verlies en boekte de linkse oppositie een Kamermeerderheid. Alleen waren de verschillen toen kleiner. PvdA, GroenLinks en SP stonden toen op 76 zetels, in de barometer van vrijdag halen ze 84. De regeringscoalitie stond dinsdag op 61 zetels, nu dus op 58.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden