nieuws

Hoogste generaal VS verdedigt telefoontjes met China achter Trumps rug om en terugtrekking Afghanistan

Generaal Mark Milley, de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, heeft zich verdedigd tegen de kritiek op zijn contacten met zijn Chinese ambtgenoot in de nadagen van Trumps presidentschap. Milley belde hem om China te verzekeren dat het geen Amerikaanse aanval hoefde te vrezen.

Bert Lanting
Generaal Mark Milley wordt ondervraagd in de Senaat.  Beeld EPA
Generaal Mark Milley wordt ondervraagd in de Senaat.Beeld EPA

Milley werd dinsdag door de Senaatscommissie voor de strijdkrachten aan de tand gevoeld over de onthulling in het nieuwste boek van Bob Woodward dat hij zijn Chinese collega Li Zuocheng twee keer had gebeld om diens zorgen over het gedrag van Trump weg te nemen. Hij zou de Chinese generaal hebben beloofd dat hij vooraf zou waarschuwen als Trump het bevel zou geven voor een nucleaire aanval.

Dat kwam Milley vooral vanuit Republikeinse hoek op felle kritiek te staan. President Trump reageerde woedend op de onthulling, volgens hem 'nep-nieuws'. Als het waar zou zijn moest Milley volgens Trump meteen ontslagen worden wegens landverraad.

Op vragen van de senatoren bevestigde Milley dat hij generaal Li had gebeld, maar volgens hem deed hij dat op verzoek van Mark Esper, destijds minister van Defensie. Volgens hem behoorde het tot zijn taak als stafchef de Chinezen gerust te stellen, omdat hij ‘wist dat president Trump niet van plan was te Chinezen aan te vallen'. ‘Mijn taak was op dat moment te de-escaleren', zei hij. Ook Trumps minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was volgens Milley op de hoogte van zijn telefoontjes met Beijing.

De Republikeinse senator Dan Sullivan was niet onder de indruk van Milley's verweer. Volgens hem zou Milley in China voor het vuurpeloton zijn gekomen voor dergelijk gedrag. ‘Als het hoofd van het Chinese leger u zou hebben gebeld met de mededeling: hé, we staan op het punt om Taiwan aan te vallen en president Xi Jinping zou dat horen, dan zou hij de kogel krijgen', zei Sullivan.

Afghanistan

Milley en minister van Defensie Lloyd Austin werden tijdens de hoorzitting ook flink onder vuur genomen wegens de chaos waarop de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan vorige maand uitliep. Austin, die zelf in Afghanistan heeft gediend, erkende dat het Pentagon ‘totaal was verrast’ door de snelle ineenstorting van het Afghaanse regeringsleger, ondanks jaren van training door de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Austin erkende dat het Pentagon de frustratie onder het leger over de corruptie en het wanbeleid van de regering van president Ashraf Ghani had onderschat. ‘Er zat een grens aan waarvoor en voor wie de Afghaanse militairen bereid waren te vechten'.

Hij verweerde zich tegen de kritiek op Bidens besluit op 13 augustus een punt te zetten achter de Amerikaanse evacuatie-operatie, hoewel er nog tal van wanhopige Afghanen rond het vliegveld van Kabul zaten te wachten op een vlucht om aan de Taliban te ontkomen. Volgens hem hadden de Taliban laten weten dat er op die dag een einde zou komen aan hun samenwerking met de Amerikanen. 'Langer blijven zou het nog gevaarlijker hebben gemaakt voor onze militairen en zou het aantal mensen dat wij zouden hebben kunnen evacueren niet veel veranderd hebben.'

President Biden

Milley erkende echter dat Amerika's reputatie bij de bondgenoten én bij de tegenstanders van de VS 'schade’ had opgelopen door de snelle terugtrekking en het aan de macht komen van de Taliban.

De terugtrekking was volgens hem een 'logistiek succes, maar een strategische miskleun’. ‘Uiteraard is de oorlog in Afghanistan niet afgelopen zoals we dat graag hadden gezien', erkende hij. ‘De Taliban zijn nu aan de macht.'

De generaal bevestigde dat hij Biden zelf het advies had gegeven een troepenmacht van 2500 man achter te laten in Afghanistan om te voorkomen dat de Taliban het Afghaanse leger onder de voet zouden lopen.

Ook generaal Kenneth McKenzie, het hoofd van US Central Command, zei dat hij Biden hetzelfde advies had gegeven. Daarmee brachten de twee Biden flink in verlegenheid, aangezien deze onlangs nog had ontkend dat de militaire top hem had geadviseerd nog wat troepen in Afghanistan te houden.

Dat kwam Biden te staan op een uitbrander van de Republikeinse senator Ben Sasse. ‘Dit is de ergste blunder sinds een generatie op het terrein van het buitenlandse beleid en de president probeert zijn huid te redden met een politiek leugentje', zei Sasse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden