Hoogste eis ooit in ontnemingszaak: 89 miljoen

Moet Bhagwandath P. - om precies te zijn - 88.995.000 euro aan crimineel verkregen geld aan de Staat betalen? Vandaag oordeelt de Rotterdamse rechtbank over de hoogste ontnemingvordering ooit in Nederland. Volgens het OM heeft de 42-jarige man in vijf jaar tijd 89 miljoen euro aan criminele winsten opgestreken. Zijn advocaten stellen echter dat de Surinamer, die een deel van het jaar in Berkel en Rodenrijs woont, dat geld helemaal niet heeft.

Elsbeth Stoker
Nico Meijering, advocaat van Bhagwandath P. Beeld anp
Nico Meijering, advocaat van Bhagwandath P.Beeld anp

Het vonnis dat de rechtbank vandaag uit zal spreken is het voorlopige sluitstuk van een al jaren slepende zaak waarvan het dossier inmiddels bestaat uit tientallen verhuisdozen vol documenten. Bhagwandath P. kwam in 2001 in het vizier van de Haagse politie na een tip aan de Criminele Inlichtingen Eenheid. De Hindoestaanse Surinamer, die onder andere leiding gaf aan een geldwisselkantoor en een autohandel, zou cocaïne importeren - verstopt in ladingen okra's en botervis. In 2005 veroordeelde de Haarlemse rechtbank hem tot een celstraf van 10 jaar.

Het Haagse gerechtshof achtte de drugshandel in 2008 echter niet bewezen. P. - wiens familielid een minister in de regering van Bouterse is geweest - werd in hoger beroep wel veroordeeld wegens witwassen, valsheid in geschrift en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Criminele winsten

Inmiddels heeft justitie haar pijlen gericht op de veronderstelde criminele winsten van P. De Surinamer is betrokken bij verschillende bedrijven, waaronder Drikko, stelt het Rotterdamse Functioneel Parket. In vijf jaar tijd zou hij op rekeningen van dit bedrijf 89 miljoen euro hebben gestort. Volgens het OM is er geen enkel bewijs dat dit geld op een legale wijze verdiend is. 'Dat impliceert dat het een criminele herkomst heeft. Wat voor criminele herkomst laten we in het midden.'

Dat het OM niet het hele bedrag, maar 'slechts' 88.9950.000 euro van hem vordert, is het gevolg van de lange duur van het onderzoek. De zaak begon in 2008. Volgens de aanklager heeft P. daarom recht op 5.000 euro 'korting'.

Onzin

P.'s advocaat Nico Meijering noemt de beschuldigingen aan het adres van P. onzin. Hij stelt dat zijn cliënt niet de eigenaar van Drikko is. De zakenman maakte wel gebruik van deze financiële dienstverlener, om valuta te wisselen en internationale aankopen te doen voor zijn andere bedrijven. 'In Suriname is het heel normaal om via zo'n bedrijf geld over te maken naar zakelijke contacten. Het internationale bankverkeer functioneert daar niet zoals hier: het is een casheconomie. Je bent daar afhankelijk van bedrijven het cash geld omzetten naar dollars en bedragen overmaken naar derden.'

Justitie gelooft dit niet en ziet P. als eigenaar van het bedrijf. Zo werd de kluis van Drikko gevonden naast kluizen van P.'s andere bedrijven. De administratie ontbrak. 'Totaal ongeloofwaardig voor een goed florerend bedrijf waar 89 miljoen in is omgegaan in 5 jaar.'

Plukzewet

De vordering van 89 miljoen euro is de hoogste ooit. Alleen de vordering van 500 miljoen gulden in de zaak tegen drugscrimineel Cees H. was hoger, maar dat bedrag slonk tijdens de procedure in de jaren negentig snel. Uiteindelijk mondde deze zaak uit in de Teevendeal, waarbij Cees H. zijn bevroren bezittingen terugkreeg en de Staat 750 duizend gulden opstreek in 2000.

In 2015 plukte het OM criminelen voor 143,5 miljoen euro. Het was het succesvolste jaar sinds de invoering van de Plukzewet in 1993. Vooralsnog prijkt de wegens witwassen en oplichting veroordeelde zakenman Jan-Dirk Paarlberg bovenaan het lijstje van criminelen die hun criminele winsten van de rechter moeten afdragen aan de Staat. In 2013 oordeelde de Haarlemse rechtbank dat hij 25,7 miljoen euro moet betalen. Paarlberg is tegen dat vonnis in beroep gegaan. Vorig jaar werd ook bekend dat het OM drugscrimineel Ad M. hoopt te plukken voor 64 miljoen euro. Deze zaak loopt nog.

Naast 'plukze'-zaken in de rechtbank, schikt het OM ook geregeld met verdachten. Op deze manier wordt vervolging voorkomen. De hoogste schikking trof het OM met SBM Offshore in 2014. Dat bedrijf moest 240 miljoen dollar (192 miljoen euro) betalen wegens een buitenlandse corruptiezaak.

null Beeld
Beeld

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden