Hoogste dwangsom ooit in burenruzie voor 'monster van Leersum'

Een dwangsom van 300 duizend euro kreeg de 80-jarige Rudolf R. opgelegd door de voorzieningenrechter als hij nog één keer op het erf van zijn buren in de bossen van Leersum zou komen. Niet eerder werd zo'n hoge dwangsom opgelegd en gevorderd in een burenconflict.

De vernielde parasol van de familie Griffioen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De vernielde parasol van de familie Griffioen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het echtpaar Griffioen zegt dat zij al 16 jaar getreiterd worden door hun buurman. Hij vernielde onder meer zeven van hun auto's, hij brak in hun woning en besmeurde hun tuinmeubelen met poep, zegt Gert Griffioen (60) in een interview met de Volkskrant. Volgens Bernard Tomlow, advocaat van het echtpaar, is nu met onder meer camerabeelden bewezen dat de buurman drie keer op het erf van zijn cliënten is geweest en dus moet betalen. De advocaat heeft beslag laten leggen op diens huis om de dwangsom te innen.

Hoogleraar Openbare Orde-recht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het verhaal van het 'Monster van Leersum' - de bijnaam van de buurman die hij naar verluidt zelf heeft bedacht - een extreem voorbeeld 'dat duidelijk maakt hoe weinig er kan worden opgetreden tegen een overlastgever die in een koophuis woont.' Burgemeesters hebben volgens hem weinig middelen om in te grijpen en in het strafrecht zijn de straffen voor vernieling laag. Vols is dan ook benieuwd of het advocaat Tomlow lukt om met het civielrecht de overlastgever aan te pakken.

Deze week vocht de 80-jarige buurman Rudolf R. de beslaglegging op zijn huis aan voor de kortgedingrechter. R. zegt dat hij juist het slachtoffer is, omdat hij door de broer van de buurman is geslagen.

'Waarom kan niemand onze buurman stoppen?'

Wat als je buurman je het leven onmogelijk maakt? Dan stap je naar alle beschikbare instanties om hulp. Maar wat als die de middelen ontberen om op te treden? Welkom in het leven van het familie Griffioen. (+)

Tomlow toonde op zitting de beelden van de infraroodcamera van de Griffioens van 31 maart, waarop te zien is hoe een man met een bivakmuts op een auto op het erf vernielt. Bij een huiszoeking bij de buurman vond de politie een muts, een jas en schoenen, sterk gelijkend op de kleding van de dader in het filmpje. Op de avond van 4 april ging de broer van de man posten om de buurman op heterdaad te betrappen als hij het erf zou betreden. Toen hij de buurman inderdaad het erf op zag komen, raakten de twee in een worsteling. Hij was daar alleen om zijn hond te zoeken, verklaarde de buurman tegen de rechter.

Begin 2009 had de voorzieningenrechter de buurman een dwangsom opgelegd van 10 duizend euro als hij nogmaals het erf van de buren zou betreden.

In maart 2010 werd de buurman betrapt bij een inbraak in het huis van de buren. In april 2010 verhoogde de rechter deze dwangsom tot 300 duizend euro, 'omdat het eerder opgelegde bedrag blijkbaar geen effect had gehad op de man'.

Advocaat Kiela van de buurman noemt de dwangsom en de beslaglegging 'disproportioneel'. 'Dat mijn cliënt de auto heeft vernield, is niet bewezen. Hij is uitgelokt door de buren. Bovendien is zijn gezondheid slecht.'

Tomlow: 'De man kiest er zelf voor om het terrein van de buren op te komen, en hij weet wat daarvan de gevolgen zijn.'

De rechter doet 9 november uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden