Hoogste baas van Vestia stapt op

Vestia-topman Erik Staal is woensdag opgestapt. De raad van commissarissen heeft per direct twee interim-bestuurders aangesteld die orde op zaken moet gaan stellen bij de nagenoeg bankroete corporatie.

BART DIRKS en TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

ROTTERDAM/AMSTERDAM - Gerard Erents, die eerder optrad bij de door fraude geplaagde Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, wordt als bestuursvoorzitter verantwoordelijk voor de financiën. Hij moet ervoor zorgdragen dat de enorme berg aan gecompliceerde derivaten wordt afgebouwd. Hij krijgt daarbij steun van vijf grote corporaties. Het waren die complexe financiële producten die Vestia, onder leiding van Staal, aan de rand van de afgrond hebben gebracht.

In Rotterdam en Den Haag wordt het nieuws over Vestia op de voet gevolgd. Voor sloop, renovatie en nieuwbouw zijn de steden in hoge mate afhankelijk van de corporatie. Vestia verhuurt 25 duizend woningen in Rotterdam en bijna 21 duizend in Den Haag.

Daarnaast is de huurbaas in december begonnen aan de bouw van tweehonderd huur- en koopwoningen in de deelgemeente Hoogvliet, het project Heerlijk Houtingen. Ook de vernieuwing van de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid wordt gedragen door Vestia.

Ondanks de acute geldnood maakt de Rotterdamse PvdA-wethouder Hamid Karakus (Wonen en Vastgoed) zich vooralsnog geen zorgen over de voortgang van de stadsvernieuwing. 'Er is geen reden voor paniek. Alle lopende projecten van Vestia in Rotterdam gaan gewoon door. Vestia is en blijft een belangrijke en betrouwbare partner voor ons. Het huidige probleem van de corporatie is oplosbaar.'

Wel gaat Vestia voorlopig geen verplichtingen met de gemeente aan voor projecten op de middellange en lange termijn. 'Daar hebben we begrip voor', zegt Karakus. 'Maar we hebben zelf ook geen dringende behoefte om plannen te maken voor over tien jaar en verder.'

Ook de gemeente Den Haag is voor een groot aantal sloop- en nieuwbouwprojecten afhankelijk van Vestia. PvdA-wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting) wil geen commentaar geven. Volgende week woensdag licht Norder de gemeenteraad vertrouwelijk in over de mogelijke consequenties voor Den Haag.

De Woonbond maakt zich wel grote zorgen, zegt voorzitter Ronald Paping. 'Schade is er altijd. En dus zal Vestia de tering naar de nering moeten zetten.'

Zittende huurders hoeven volgens de Woonbond niet te vrezen dat Vestia de huren plotseling verhoogt, omdat daar wettelijke grenzen aan zijn. Wel is de kans groot dat onderhoudsprogramma's aan woningcomplexen niet of later worden uitgevoerd, of dat energiebesparende maatregelen worden afgeblazen.

Nieuwe bewoners dreigen wel duurder uit te zijn, verwacht Paping. 'Nu is het vaak zo dat nieuwe huurders 70 procent van het maximaal redelijke betalen. Dat kan snel oplopen naar 90 procent. Ook is de geforceerde verkoop van huurwoningen denkbaar, want Vestia moet toch ergens aan geld zien te komen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden