Hoogste baas Uber stapt definitief op, positie was onhoudbaar door wangedrag op werkvloer

Mede-oprichter Travis Kalanick was al met verlof gestuurd

Uberbaas Travis Kalanick stapt definitief op als bestuursvoorzitter. Nu grote aandeelhouders zijn vertrek eisen, is zijn positie bij het vervoersbedrijf onhoudbaar geworden. Kalanick, sinds vorige week al voor onbepaalde tijd met verlof, heeft zijn definitieve vertrek tegenover The New York Times bevestigd.

Travis Kalanick op het World Economic Forum in Tianjin, China. Beeld reuters

Onder Kalanicks bewind raakte het bedrijf - dat hij in 2009 mede oprichtte - in opspraak door seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

'Ik hou van Uber, meer dan wat dan ook in de wereld', aldus de vertrokken topman in een verklaring aan de krant. 'Maar op dit moeilijke moment in mijn leven accepteer ik het verzoek van aandeelhouders om op te stappen. Zo kan Uber weer verder met groeien, zonder de afleiding van het zoveelste gevecht.' Kalanick blijft volgens The New York Times wel lid van de raad van bestuur.

Vorige week zou Kalanick zich alleen tijdelijk terugtrekken. Hij ging aan 'Travis 2.0' werken, aldus de medeoprichter in een mail aan zijn personeel. Over de vele seksismeklachten binnen zijn bedrijf werd niet gerept.

Toen vijf grote aandeelhouders - samen goed voor meer dan een kwart van de aandelen en meer dan 40 procent van het stemrecht - Kalanicks definitieve vertrek eisten, werd zijn positie als bestuursvoorzitter echt onhoudbaar. In de bedrijfstop van Uber was toch al sprake van een flinke kaalslag. Uber ontsloeg de afgelopen maanden twintig werknemers wegens seksistisch gedrag - onder wie ook managers - en zag verschillende bestuurders vertrekken. Ook Emil Michael, vicepresident van Uber en Kalanicks omstreden vertrouweling, heeft inmiddels zijn vertrek aangekondigd.

Miljardair en zakenman David Bonderman moest zijn functie in de raad van bestuur zelfs gedwongen neerleggen. Aanleiding was een slecht getimede grap over vrouwen, nota bene tijdens een vergadering over de vrouwonvriendelijke werksfeer. Het bedrijf zat al zonder operationeel directeur en financieel directeur en heeft vacatures op een aantal andere belangrijke posities.

Voor Uber valt te hopen dat er genoeg topmanagers overblijven om het miljardenbedrijf te besturen, zeker nu het tegelijkertijd in meerdere rechtszaken is verwikkeld. Het vervoersbedrijf is aangeklaagd voor het stelen van technologie voor zelfrijdende auto's en het bouwen van zijn omstreden Greyball-app. Met deze applicatie probeerde Uber de autoriteiten om de tuin te leiden op locaties waar de taxidienst niet actief mag zijn.

Acht plagen

Taxidienst Uber lijkt in een ongecontroleerde slip geraakt: beschuldigingen van seksuele intimidatie, bedrijfsspionage, een topman die zijn temperament niet de baas is - het onder technologievorsers eens zo populaire bedrijf heeft in korte tijd veel van zijn glans verloren. Lees dit artikel over de acht plagen die Uber hebben getroffen.

Wie is Travis Kalanick?

De snelle opkomst en plotselinge val van Uber-oprichter Travis Kalanick laat zich lezen als een koningsdrama. Datgene wat zijn bedrijf ongekende successen opleverde, leidde uiteindelijk ook tot zijn gedwongen vertrek: Kalanick stelt zijn eigen wetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.