Hoogste baas OM vertrekt (Gerectificeerd)

Joan de Wijkerslooth, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, wordt hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Leiden. Oud-hoofdofficier van justitie Harm Brouwer volgt hem per 1 juni op als voorzitter van het college van procureurs-generaal....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Jonkheer J.N. de Wijkerslooth de Weerdesteijn (58) was ruim zes jaar voorzitter van het Openbaar Ministerie. Hij begon zijn loopbaan als wetenschappelijk medewerker aan de Leidse rechtenfaculteit. Daarna was hij vele jaren advocaat. Sinds 1987 trad hij als landsadvocaat exclusief op voor de Nederlandse staat.

Tot zijn laatste zaken behoorden de onderhandelingen namens minister Sorgdrager van Justitie over het gedwongen vertrek van zijn voorganger, Arthur Docters van Leeuwen. Diens vertrek markeerde, samen met de IRT-affaire rond uit de hand gelopen drugsonderzoeken, een roerige periode in het bestaan van het Openbaar Ministerie.

Bij zijn aantreden kondigde De Wijkerslooth aan te willen zorgen voor rust bij het OM. Hij beperkte het aantal perscontacten en trok intern de teugels aan. Hij pleitte daarbij voor 'goede juristen in plaats van crimefighters'.

Het ministerie van Justitie benadrukte maandag in een persbericht de kwaliteiten van De Wijkerslooth als manager. Hij heeft 'bijgedragen aan een voortgaande professionalisering' van het OM, onder meer door een reorganisatie. Ook was hij verantwoordelijk voor de oprichting van de Nationale Recherche en een landelijk opererende OM-afdeling.

De Wijkerslooth geniet veel aanzien als eminent jurist en standvastig denker, maar kreeg ook kritiek. Officieren van justitie hekelden zijn principiële opstelling over deals met criminelen. Hij weigerde verregaande beloftes te doen aan een crimineel die meer zou weten over de herkomst van bedreigingen tegen officier Koos Plooy.

De 'super-pg' pleitte zelf ook voor verruiming van de regels voor deals. Maar hij weigerde daarbij de aanwijzingen van de Tweede Kamer te overtreden, die net had gemaand tot terughoudendheid. In de zaak Erik O., de marinier die een Irakees doodschoot, slaagde De Wijkerslooth er niet in om op de televisie diens vervolging met verve te verdedigen.

Zijn opvolger Harm Brouwer is sinds april vorig jaar lid van het college van procureurs-generaal. Vanaf 1996 was hij hoofdofficier van justitie in Leeuwarden en vanaf 1999 president van de rechtbank in Utrecht. Als hoofdofficier van justitie was Brouwer nauw betrokken bij de vervolging van de betrokkenen bij de dood van Meindert Tjoelker in 1999.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden