Hoogste baas Defensie zweeg tegen Hillen over misstanden

DEN HAAG - De rechterhand van defensieminister Hillen heeft vorig jaar al erkend dat er sprake is van ernstige integriteitsschendingen bij de marine in Den Helder. In een brief aan de klokkenluider verklaart de secretaris-generaal alle klachten gegrond en kondigt hij maatregelen aan.

Minister van Defensie Hans Hillen in de Tweede Kamer.Beeld anp

Dit blijkt uit interne 'personeelsvertrouwelijke' correspondentie van Defensie, die in het bezit is van de Volkskrant. Het document is opmerkelijk omdat minister Hillen maandagavond nog verklaarde niet op de hoogte te zijn van de problemen bij marineonderdeel CAMS Force Vision, en dat de berichtgeving hierover als een complete verrassing kwam. Secretaris-generaal Ton Annink, hoogste baas van het ministerie en naaste adviseur van de minister, is verplicht Hillen bij te praten over heikele zaken op zijn departement.

Vandaag moet de minister in een debat in de Tweede Kamer opheldering geven over de misstanden in Den Helder. Een meerderheid in het parlement is buitengewoon ontevreden over de wijze waarop Hillen deze zaak heeft aangepakt. De parlementariërs menen dat de ambtelijke top moet worden aangepakt, omdat die informatie over deze kwestie heeft achtergehouden.

Alle lof

Hillen wilde gisteravond niet ingaan op de rol van de secretaris-generaal in dit dossier en op het feit dat zijn naaste adviseur hem zes maanden lang niets heeft verteld over de misstanden. In de nu opgedoken brief van 29 september 2010 wordt namens de secretaris-generaal de klokkenluider alle lof toegezwaaid. 'Ik ben van oordeel dat uw melding een wezenlijke bijdrage levert aan de verbetering van een sociaal veilige werkomgeving bij CAMS FV. Ik realiseer mij tegelijkertijd dat uw positie van melder niet eenvoudig is geweest.'

Het schrijven volgde op een onderzoeksrapport over de integriteitsschendingen bij CAMS Force Vision. Bij dit prestigieuze IT-onderdeel werd misbruik gemaakt van dienstauto's en telefoons, en zijn computers en apparatuur gestolen. Ook is personeel ongeoorloofd afwezig en zijn er sterke aanwijzingen dat het hoge management zichzelf heeft verrijkt door ten onrechte bonussen en aanblijfpremies te regelen.

Passende maatregelen

De secretaris-generaal liet in september 2010 weten dat 'passende maatregelen' moeten worden genomen en dat hij 'uitvoering' zal geven 'aan de aanbevelingen van de commissie'. Vervolgens gebeurde er bijna een half jaar niks, en werd de klokkenluider en medewerkers die de niet-integere cultuur bekritiseerden, het leven zuur gemaakt. Voor hen allen hing zelfs het verdwijnen van hun functie in de lucht.

Pas in de brief van maandagavond kondigde Hillen maatregelen aan, zoals een extern onderzoek naar de bedrijfscultuur. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar de integriteitsschendingen. Bovendien is er door de leiding bij de Koninklijke Marechaussee aangifte gedaan van de overtredingen.

Benarde positie

Volgens D66-fractievoorzitter Pechtold verkeert Hillen in een benarde positie. 'Of hij wist het niet en dan zat hij fout, of hij wist het wel en dan zat hij ook fout.' Het PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink taxeert dat de minister 'zwaar in de problemen' zit. Het PVV-Kamerlid Marcial Hernandez ziet maar één uitweg voor de minister. 'Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden