Hoogste ambtenaar Justitie stapt op

De secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie stapt op. Pieter Cloo legt zijn functie neer om de nieuwe minister en staatssecretaris van Justitie 'de mogelijkheid te bieden een nieuwe start te maken'. Dat laat het ministerie weten.

Joost de Vries
Pieter Cloo (links). Beeld ANP
Pieter Cloo (links).Beeld ANP

Cloo volgt daarmee het voorbeeld van Opstelten en Teeven, de minister en staatssecretaris die vorige week maandag aftraden vanwege controverse over een vijftien jaar oude schikkingsdeal met drugscrimineel Cees H.

Nieuwsuur wist te onthullen dat het Openbaar Ministerie in 2001 4,7 miljoen gulden aan H. had overgemaakt, veel meer dan de 1,25 miljoen waarover Opstelten had gesproken in de Kamer. Het afschrift van de deal zou in de loop der jaren verloren zijn gegaan, was aanvankelijk het verweer van Opstelten. Maar na nadere inspectie kon het 'bonnetje' alsnog worden gevonden op het ministerie.

Teevendeal

'Ivo gaat, jij kunt blijven', zegt Rutten. 'Dan ga ik ook', zegt Teeven. Lees hier de complete reconstructie van de val van Opstelten en Teeven.

Gisteren werd bekend dat Ard van der Steur de nieuwe minister van Justitie wordt. Lees hier zijn profiel.

Bezem door het departement
De gang van zaken doet vermoeden dat de ambtenaren van Justitie hun bewindspersoon hebben laten bungelen terwijl hij onder vuur lag. De nieuwe minister, VVD-Kamerlid Ard van der Steur, zal van premier Rutte de opdracht krijgen om waar nodig de bezem door het departement te halen. Topambtenaar Cloo lijkt daarvan het eerste zichtbare slachtoffer te zijn.

Dit wordt echter ontkend door waarnemend minister van Justitie Stef Blok (tevens minister van Wonen). Het besluit is 'in goed overleg' tot stand gekomen, stelt de minister. Cloo is volgens Blok een man 'met enorme capaciteiten'. Hij zal dan ook werkzaam blijven voor het Rijk. De minister zei dat hij 'geen reden heeft' om aan te nemen dat er meer mensen vertrekken.

Cloo trad in december 2012, bij het begin van het tweede kabinet-Rutte, aan als secretaris-generaal op het ministerie. Daarvoor werkte hij onder meer bij het ministerie van VROM (nu Infrastructuur en Milieu), ook was hij bestuurder bij het UWV en partner bij consultancybureau Boer & Croon.

Ongebruikelijke aanstelling
Hij kwam binnen bij Veiligheid en Justitie op verzoek van toenmalig minister Opstelten nadat hij was ingehuurd als consultant. De benoeming van iemand van buiten op de topfunctie is ongebruikelijk. Hij was de eerste secretaris-generaal in ruim een eeuw die niet uit de eigen ambtelijke organisatie afkomstig was, schrijft NRC Handelsblad.

De aanstaande minister van Justitie Ard van der Steur (links) in gesprek met de waarnemend minister Stef Blok. Beeld anp
De aanstaande minister van Justitie Ard van der Steur (links) in gesprek met de waarnemend minister Stef Blok.Beeld anp

Uit onderzoek van die krant bleek dat Opstelten Cloo eerder had ingehuurd om ICT-problemen bij de politie op te lossen. Hij kreeg daarvoor een vergoeding van zo'n 400 duizend euro, ruim boven de balkenendenorm. Volgens Opstelten waren geen regels overtreden omdat Cloo voor de klus was ingehuurd en toen nog niet in dienst was van het Rijk.

Nu Cloo vertrekt, zal zijn functie tijdelijk worden waargenomen door Hans van der Vlist, de secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs. Van der Vlist gaat de komende tijd drie dagen per week aan de slag bij Veiligheid en Justitie, totdat het nieuwe bewindsliedenduo een opvolger aanstelt.

Voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Beeld anp
Voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden