Cijfers bij het nieuws

Hoogste aantal wereldwijde besmettingen in een week, BES-eilanden vaccineren vlot en stijging in ziekenhuisopnamen

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: het hoogste aantal wereldwijde besmettingen in een week, inwoners van Saba bijna volledig gevaccineerd en toch weer een stijging in ziekenhuisopnamen.

India stuwt wereldwijde besmettingen op

Niet eerder werden er wereldwijd zoveel besmettingen gemeld als in de afgelopen week. Sinds vorige week woensdag rapporteerden internationale gezondheidsautoriteiten maar liefst 5,5 miljoen positieve test. Het hoogste aantal besmettingen per week tot nog toe, 5,2 miljoen, dateert uit januari.

De hoge aantallen zijn opvallend, gezien op bijna alle continenten het aantal besmettingen afnam. De uitzondering is Azië, waar India kampt met een oplaaiende pandemie. Het qua inwoners tweede grootste land ter wereld meldde in de afgelopen week bijna 250 duizend besmettingen per dag, en is daarmee goed voor 1,7 van de 2,7 miljoen Aziatische besmettingen. Het gros van de overige miljoen besmettingen is afkomstig uit Turkije en Iran.

Het recordaantal besmettingen leidt vooralsnog niet tot een toename van sterfte. Integendeel: na een forse stijging vorige week, neemt deze week het aantal overlijdens af.

Saba bijna klaar met vaccineren

Saba heeft de vaccinatiecampagne bijna voltooid. 90 procent van de volwassenen in de speciale gemeente is al tweemaal gevaccineerd, schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Op Saba en Sint Eustatius, waar 40 procent volledig is ingeënt, zijn al bijna twee maanden geen besmettingen meer gerapporteerd en worden maatregelen nu voorzichtig losgelaten. Op Bonaire zijn die versoepelingen nog niet in zicht. Wel moeten voor het einde van de maand alle volwassenen die dat willen, een eerste vaccinatie hebben ontvangen.

Aantal ziekenhuisopnamen stijgt weer, vooral op ic

Een dag nadat het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen heeft aangekondigd, is het aantal ziekenhuisopnamen van coronapatiënten weer toegenomen. Vooral op de intensive cares stijgt de instroom. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), dat nog wel spreekt van een plateau: ‘De laatste twee weken zien we een stabilisatie van het aantal nieuwe opnames. Dat neemt niet weg dat we op een ontzettend hoog niveau zitten qua instroom en bezetting.’

Het LCPS meldde woensdag 343 nieuwe opnamen in het ziekenhuis, waarvan 47 op de ic. Hierdoor is het gemiddelde aantal opnamen in de afgelopen week gestegen naar 305 per dag, 2 procent meer dan vorige week. Deze week zijn er per dag 51 covid-patiënten opgenomen op de ic, 6 procent meer dan vorige week. De afnemende ziekenhuisopnamen waren juist reden voor het kabinet om te versoepelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden