Hoogovens zet mes in Waalse dochter

Hoogovens bereidt een zware sociale ingreep voor bij participatie Usines Gustave Boël (UGB) in La Louvière. Naar schatting enkele honderden banen zullen verdwijnen....

ANP

Hoogovens nam in 1997 een belang van 50 procent in UGB. Door aanhoudende problemen met de metaalbond FGTB, verouderde apparatuur en de snel verslechterende staalmarkt vroeg UGB oktober vorig jaar uitstel van betaling aan. Dat uitstel loopt tot 3 maart. Dan moet UGB een nieuw bedrijfsplan presenteren. De handelsrechtbank van Bergen kan nog wel drie maanden extra ademruimte geven.

De FGTB zag in het uitstel van betaling een signaal dat Hoogovens uit was op faillissement van het bedrijf. Het zou Hoogovens volgens de bond ook alleen maar te doen zijn geweest om UGB's winstgevende dochter Fabrique de Fer in het Noord-Franse Maubeuge. De UGB-woordvoerder ontkent dit ten stelligste. 'Hoogovens zet zich nog steeds volledig in voor het vinden van een oplossing voor UGB.'

Met Waalse regionale overheid, banken, schuldeisers en familie Boël, die de resterende 50 procent van de aandelen bezit, zoekt Hoogovens-directeur Keddeman nu naar een oplossing. Deze gaat hoe dan ook uit van een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. De woordvoerder wil daar nog geen cijfer aan verbinden. Bij de overname in 1997 verdwenen al achthonderd van de 2100 banen.

Bepalend is welke apparatuur in La Louvière intact blijft. Hoogovens studeert op mogelijkheden voor vervroegde pensionering en vertrekpremies.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden