Hoogovens wil groot belang in Belgisch bedrijf

Staal- en aluminiumproducent Hoogovens wil een deel van het noodlijdende Belgische staalbedrijf Usines Gustave Boël overnemen. Het winstgevende deel van Boël, de walserij, zou in een joint venture moeten worden ingebracht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Hoogovens is uitsluitend geïnteresseerd in de walserij van Boël. Het Nederlandse concern rekent erop dat de sanering die nu bij het Belgische staalbedrijf wordt doorgevoerd, leidt tot de sluiting van de hoogoven en het staalbedrijf in het Belgische La Louvrière. Boël heeft ook nog een vestiging in het Noord-Franse Maubeuge. Boël produceert nu nog 1,1 miljoen ton ruwstaal en heeft een omzet van rond een miljard gulden.

Het aantal werknemers bij Boël bedraagt nu nog 2500, ondanks herhaalde pogingen in de afgelopen jaren om een forse afslanking door te voeren. Deze pogingen stuitten echter alle op de tegenstand van de militante Waalse socialistische metaalarbeidersbond FGTB.

Begin 1994 hielden arbeiders van Boël drie directieleden bijna 24 uur gegijzeld na een vergeefse staking van een maand. De korte gijzelingsactie had succes waar de lange staking faalde: de directie haalde het drastische saneringsplan van tafel waarbij 1068 van de 2400 banen zouden worden geschrapt.

Usines Gustave Boël, die reeds sinds de vorige eeuw ijzer en staal produceert, zit al jaren in de financiële problemen. De staalcrisis heeft het bedrijf onherstelbaar beschadigd en in het begin van de jaren negentig werden de verliezen onhoudbaar. In april 1993 kondigde de directie al een eerste saneringsplan aan, maar de voorgestelde inkrimping met 590 banen, stuitte ook toen al af op de weerstand van de bonden.

Boël is de grootste werkgever in de door hoge werkloosheid geteisterde Centre-streek tussen Charleroi en Mons. Het staalbedrijf is een van de laatste grote familiebedrijven die België nog rijk is, naast Solvay en Bekaert.

Hoogovens hoopt een haalbaarheidsstudie naar de samenwerking nog dit jaar af te ronden. Het is de bedoeling dat het concern uit de IJmond en Boël ieder 50 procent nemen in de joint-venture. Een groter belang van Hoogovens valt in een later stadium niet uit te sluiten. 'Wat de toekomst brengt is weer een fase verder', aldus de Hoogovens-woordvoerder.

Een samenwerking met Boël geeft Hoogovens een goede entree op de Belgische en Franse staalmarkt. Hoogovens is in België wel prominent vertegenwoordigd op de aluminiummarkt, met onder meer een grote vestiging in het Vlaamse Duffel. De staalactiviteiten beperken zich vooral tot handel.

Mocht de samenwerking doorgaan, dan levert Hoogovens voortaan staal aan de walserijen van Boël. Beide ondernemingen denken dat de activiteiten van Boël met deze maatregelen weer winstgevend kunnen worden. De Waalse onderneming werkt overigens al enige jaren commercieel samen met Hoogovens.

De samenwerking komt niet geheel als een verrassing. Medio september maakte de Belgische vakbeweging dit nieuws al bekend, hetgeen destijds niet werd bevestigd door de Nederlandse staalgroep. De bonden in België maken zich zorgen over de samenwerking, omdat daarmee vele banen verloren gaan.

Hoogovens voelt zich echter niet aangesproken. 'De herstructurering van Boël is niet ons vraagstuk. Wij kijken nu of met name de walserij past in de Hoogoven-familie.' Welke investering met het samenwerkingsverband gemoeid zal zijn, is nog onbekend.

Het Nederlandse staalconcern heeft zich in het afgelopen jaar flink geroerd op het overnamepad. In augustus kocht Hoogovens het Duitse aluminiumbedrijf VAW Presswtaalconcern Usinor-Sacilor het Portugese staalbedrijf SN Planos voor 64 miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden