Hoogovens: liever dividend dan werk

Beleggers juichten donderdag over de winststijging van Hoogovens, maar voor de poort stond een honderdtal ontslagen werknemers er triest bij....

Van onze verslaggever

IJMUIDEN

Hoogovens boekte vorig jaar een riante winst van 354 miljoen gulden. Dit jaar zal het winstcijfer nog aanzienlijk hoger uitkomen, zo voorspelde bestuursvoorzitter Maarten van Veen bij de presentatie van de jaarcijfers. Maar tientallen werknemers die in 1992 ontslag kregen toen het bedrijf failliet dreigde te gaan, willen hun oude baan terug. Donderdag stonden ze, verenigd in de belangenclub 'De Bebbers', met spandoeken en vlugschriften voor de poort.

Ook een delegatie van de Industriebond FNV hield een demonstratieve actie. Zij zijn gekant tegen de plannen van Hoogovens om de beloning meer afhankelijk te maken van het resultaat, terwijl ook voornemens voor gedwongen outplacement in slechte aarde zijn gevallen. Op dit moment wordt bij Hoogovens overlegd over een nieuwe cao. De bond wil dit keer een 'fatsoenlijke loonsverhoging'.

Het staal- en aluminiumconcern is niet van plan een gebaar naar de vroegere en de huidige werknemers te maken. Kostenbeperking en produktiviteitsverhoging blijven het parool. 'Ik wijs de bewoording dat we het winstherstel hebben bereikt door roofbouw op het personeel te plegen, af', zei Van Veen. 'Maar in de toekomst willen we ook in perioden van laagconjuctuur winstgevend zijn.'

De afslanking zal dan ook doorgaan. Van Veen stelde dat bij de hele Hoogovens Groep eind dit jaar ongeveer 19 duizend mensen zullen werken. Eind 1994 waren dat er nog bijna 20 duizend. Bij het staalbedrijf in IJmuiden zal het personeelsbestand met ongeveer driehonderd afnemen tot 10.600.

Hoogovens kan met minder mensen steeds meer produceren. In IJmuiden bereikt de staalproduktie dit jaar een record van meer dan zes miljoen ton. Opvallend is dat een steeds groter gedeelte van de afzet uit eindprodukten in plaats van halffabrikaten bestaat. Hierdoor neemt de toegevoegde waarde toe.

Ondanks de grote vraag naar staal is het prijsherstel nog moeizaam. Bestuurder A. van der Velden die verantwoordelijk is voor het staalbedrijf, stelde dat de afzetprijzen op dit moment nog altijd 10 tot 15 procent onder het niveau van 1989 liggen.

In het tweede halfjaar heeft Hoogovens een winst geboekt van 291 miljoen gulden. Hierdoor komt de totale winst over 1994 uit op 354 miljoen of 11,23 gulden per aandeel. Het resultaat van de staaldivisie liep op tot 438 miljoen gulden. Ook de aluminiumdivisie draaide beter. Dankzij een kleine winst in het tweede halfjaar, bleef het verlies over 1994 beperkt tot 35 miljoen.

Over 1993 leed het concern een verlies van 234 miljoen gulden. Toen bedroeg het resultaat van de staaldivisie 5 miljoen gulden en werd op aluminium een recordverlies geleden van 265 miljoen.

De winst over 1994 verraste beursanalisten, die rekening hielden met 225 à 270 miljoen gulden. De beurskoers klom na de cijfers ook onmiddellijk met drie gulden omhoog naar 74,50 gulden, maar moest later toch weer terug. Beleggers ontdekten dat de cijfers waren geflatteerd door een forse belastingmeevaller in de vorm van 103 miljoen aan oude WIR-premies. Volgend jaar zal Hoogovens weer normaal belasting moeten betalen.

Van Veen blijft optimistisch overd de economische groei in zowel Europa als de VS. Hoogovens kan daardoor blijven profiteren van het herstel van de staal- en aluminiummarkten en de ver doorgevoerde kostenbesparingen. Het investeringsbeleid blijft - ondanks een reeds goedgekeurde geldinjectie van 370 miljoen gulden in 1995 -- voorzichtig. Het concern geeft op dit moment prioriteit aan versterking van het eigen vermogen. Op dit moment komt dat op bijna 30 procent van het balanstotaal. Dat moet volgens Van Veen 40 procent worden, voordat Hoogovens aan het einde van deze eeuw weer grote investeringen kan doen in technologische vernieuwing.

Voor beleggers had Hoogovens goed nieuws. Het bedrijf keert twee gulden dividend uit. Het concern past zich aan bij het reglement van de Amsterdamse beurs. De niet-royeerbare certificaten worden vervangen door genoteerde certificaten die volledig zijn om te wisselen in aandelen op naam. De prioriteitsaandelen komen te vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.