Hoogmoed is voor de val gekomen in Twente

null Beeld
Beeld

De tragische neergang van FC Twente heeft ook iets bijbels. In Genesis, het boek over de Schepping, staat geschreven over de toren van Babel: 'Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Die zal ons beroemd maken.' Het gevolg, in samenvatting: God zag de ijdelheid, zorgde voor de zogenoemde Babylonische spraakverwarring waardoor de toren nooit af kwam en het opeens veeltalige volk verspreidde zich over de wereld.

De Grolsch Veste is een moderne versie van de Toren van Babel. FC Twente wilde almaar groter. Een stadion, imposant en vuurrood, zo hoog dat het de contouren van de stad aan het zicht onttrok. FC Twente reikte naar de hemel, maar het succes was gebouwd op ijdelheid en de afbrokkeling van de burcht nam een aanvang. Sindsdien is FC Twente in last, met het huidige seizoen als weer een dieptepunt, nu de ploeg misschien degradeert uit de eredivisie. De hoogmoed is voor de ontzagwekkende val gekomen.

En aanschouw nu al die onvriendelijkheid in Enschede, de haat, de spraakverwarring, de scheiding der geesten. 'Deze pepers komen veel te laat, omdat je door schijtbakkenvoetbal 17de staat', was de tekst op één van de spandoeken, gericht tegen trainer Gertjan Verbeek, zaterdag bij de 2-2 tegen Willem II, op het moment dat hij door de zege van Roda op NAC (zondag) nog niet naar de achttiende plek was gezakt. Supporters gooiden rode pepers op het veld, als ludieke actie.

FC Twente is desolaat. De vroege trainerswissel dit seizoen was typerend. Bestuurders, nog niet gewend aan de nieuwe realiteit, dachten dat het beter kon dan met René Hake. Met de man uit de streek, Verbeek, zou het goedkomen. Verbeek maakte zich in een half jaar tijd ongeliefd, door harde, starre woorden en vooral door zijn gebrek aan punten. Zo is een woedende strijd losgebarsten, met pers, publiek, twijfel en wanhoop.

Deze week, aan de telefoon, sprak Verbeek over zijn dochter, die vorige week haar eerste verjaardag vierde. Hij is blij dat ze nog niet naar school gaat. Ze zou zijn gepest met de prestaties van haar vader.

Verbeek mag overkomen als hard en onverzoenlijk, onder dat gezicht met de strenge trekken en het ragebolachtige haar klopt een hart dat Twente wil redden. Verbeek hintte, tot woede van zijn opponenten, dat het soms beter is voor een club om te degraderen. Hij doelde niet per se op FC Twente, maar hij heeft gelijk. Opnieuw beginnen, als louterende zuivering. Wat de KNVB niet lukte, Twente voor straf terugzetten naar de eerste divisie, gebeurt misschien alsnog, helemaal op eigen kracht.

De Veste is al jarenlang een arena van verongelijktheid. Gelovigen komen nog steeds massaal naar hun hoogmis, maar ze gloeien van ontevredenheid.

Wees gerust, FC Twente: ook bij degradatie zal de club niet failliet gaan, zoals menigeen in Enschede gelooft. Dicht bij de grond, ver weg van de lonkende hemel, zullen de mensen elkaar weer leren verstaan.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden