Hoogmis van olympische sport

Als de Olympische Spelen na tijden van tumult, bedrog en vals spel toe waren aan hun wederopstanding, dan is die in Sydney verwezenlijkt....

Het was allemaal voorspeld en het kwam allemaal uit. De olympische topsport nestelde zich in Sydney in de schoot van een continent dat onbeschaamd enthousiast durft te zijn.

Sport is in Australië een hoofdzaak, niet zoals elders misschien de belangrijkste bijzaak. Het leven in Sydney lag zeventien dagen stil. De kantoren liepen leeg en de tribunes stroomden vol.

De hoogmis van de olympische sport vond in de fraaiste tempels plaats. Architecten hadden zich uitgeleefd, aannemers hadden hun energie gespendeerd aan de bouw van stadions, hallen en baden. Alle elfduizend sporters uit 199 landen voelden zich er thuis. De sport, uitgevoerd in dertig vormen, was het waard om in Sydney bewierookt te worden.

Natuurlijk was er de smet van de dopinggevallen, maar de negentien 'positieve' gevallen konden ook van een minder negatieve betekenis worden voorzien. Die zou kunnen luiden dat de jacht op de ernstigste bedriegers in toenemende mate succes heeft.

De Spelen waren vooraf bestookt met paniekverhalen over het uitblijven van sponsors en tegenvallende cijfers bij de kaartverkoop. Olympisch minister Knight ging tekeer als een curator in een failliet bedrijf.

De onderneming was een staats aangelegenheid, maar de bedrijfsvoering vormde een slagvaardig geheel. De commandotoren was dermate goed bemand, dat er door korte lijnen snelle beslissingen konden worden genomen.

Toen kort voor het begin van de Spelen de buslijnen - net als in Atlanta (1996) - niet goed dreigden te functioneren, werden ervaren chauffeurs gerecruteerd en vijfhonderd gidsen aangenomen. Het vervoer verliep vervolgens zonder grote problemen.

De hoofdrol was in Sydney weggelegd voor de 47 duizend vrijwilligers. Op elke hoek van de straat gaven ze aanwijzingen. Niets was hun te veel. Nooit waren zij bars of bot, altijd goed geïnformeerd.

IOC-voorzitter Samaranch riep zondagavond de Spelen van Sydney uit tot 'uitzonderlijk' en 'the best Olympic Games ever'. Met die traditie had hij in Atlanta gebroken.

De perfecte organisatie en de warme sfeer werden door de Nederlandse ploeg aangegrepen om beter te presteren dan ooit. Nederland trad in Sydney toe tot de toptien van de internationale sportwereld. In de medaillespiegel neemt de oranje-afvaardiging de achtste plaats in. Die verrichting was door het team-de-mission van sportkoepel NOCNSF pas voor het jaar 2004 voorzien.

De geschatte bovengrens van het totaal aantal medailles, 25, werd gisteren bereikt door een dubbelslag in de olympische piste, van de springruiters Dubbeldam en Voorn.

De twaalf gouden medailles, een verdubbeling van het record uit 1928 en 1936, waren door bijna niemand voorzien. In het laatste communiqué van de Spelen schaalde de Australische IOC-bestuurder en mede-organisator Coates Nederland in bij de grote winnaars van 2000.

Die eer wordt gedeeld met Australië, Rusland, China en Roemenië. Deze landen verbeterden hun prestatie van 1996 met meer dan 20 procent. Australië had een plus van 45, Nederland scoorde 31,6 procent hoger.

De nationale ploeg zal deze week uitbundig worden ontvangen. De sporters zullen ervan genieten, maar tegelijk beseffen dat het succes van de Happy Games moeilijk te evenaren is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden