Hooglopend conflict bij Museum Het Valkhof na schorsing directeur

Bij Museum Het Valkhof in Nijmegen is een ernstig conflict uitgebroken tussen de raad van toezicht en het personeel. Het managementteam en de ondernemingsraad van het museum hebben het vertrouwen in de raad van toezicht opgezegd nadat die vrijdag directeur Arend-Jan Weijsters met onmiddellijke ingang een schorsing had opgelegd. Die wil deze schorsing bij de rechter ongedaan gaan maken.

Michiel Kruijt
null Beeld Museum het valkhof
Beeld Museum het valkhof

Het conflict draait onder meer om verbouwingsplannen van het museum die eind vorig jaar door Weijsters zijn afgekeurd, kort nadat hij directeur van het museum was geworden. Volgens hem heeft de raad van toezicht die plannen een jaar eerder gefiatteerd terwijl ze inhoudelijk en financieel niet goed waren onderbouwd. Aan de plannen zou al 800.000 euro zijn uitgegeven.

Onder leiding van Weijsters werd een nieuw, bescheidener plan tot herinrichting van het museum opgesteld, maar dat wordt door de raad van toezicht vertraagd en geblokkeerd, aldus een persverklaring die het museum gisteren uitbracht. Uit ontevredenheid hierover zou de BankGiroLoterij de jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro aan het museum hebben stopgezet.

Het managementteam van het museum verwijt de raad van toezicht ook dat die zich niet aan de regels houdt die zijn opgesteld over goed bestuur, de zogeheten Governance Code Cultuur. Drie leden zouden lid zijn van dezelfde Lions-club als voorzitter Ronald Migo en daardoor zou de raad de schijn op zich laden 'niet onafhankelijk en integer te kunnen opereren'.

Diep dal

Volgens de ondernemingsraad is het museum, dat jaarlijks 75.000 tot 100.000 bezoekers trekt met zijn grote archeologische verzameling en zijn kunstcollectie, onder het bewind van Weijsters uit een diep dal geklommen. 'De heer Weijsters heeft de organisatie weer als één geheel doen opereren en heeft het personeel in zichzelf en in de toekomst van het museum doen geloven', stelt de ondernemingsraad in een verklaring. Daarin staat ook dat de raad van toezicht herhaaldelijk maatregelen heeft genomen 'die niet in het belang waren van het museum, dan wel in het belang van de medewerkers van het museum'.

Zowel de directeur van het museum als de voorzitter van de raad van toezicht waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden