Hoogleraren kraken versoepeling ontslagrecht

Slecht voor de arbeidsproductiviteit en innovatieve kracht van het Nederlandse bedrijfsleven, de tweededeling tussen insiders en outsiders op de arbeidsmarkt neemt verder toe, en de rechtspositie van werknemers verslechtert aanzienlijk.

Een vestiging van het UWV WERKbedrijf in Amsterdam. Beeld ANP

Met die argumenten keert een groep vooraanstaande wetenschappers van een groot aantal universiteiten zich tegen de plannen van minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om het ontslagrecht te versoepelen.

Borrelpraat
Beleid maken op basis van 'borrelpraat over economische voordelen is onjuist', zegt Willem Bouwens, hoogleraar sociaal recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en initiatiefnemer van de brief. Minister Kamp, en de Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) die als eerste met een plan kwam om het ontslagrecht te versoepelen, gaan uit van de verkeerde veronderstelling dat de Nederlandse arbeidsmarkt niet flexibel zou zijn', stellen zestien hoogleraren en wetenschappers in hun brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en alle fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Bedrijven hebben genoeg mogelijkheden om flexwerkers in te zetten. Maar ook de starheid rond het vaste contract moet niet worden overdreven, stellen ze.

'Jaarlijks wordt de arbeidsovereenkomst van tienduizenden werknemers met toestemming van het UWV of door de rechter ontbonden'. En bijna alle ontslagaanvragen worden bovendien gehonoreerd, schrijven ze. De briefschrijvers vinden wel dat er één regeling voor ontslag moet komen waarbij iedereen een schadevergoeding krijgt. Nu is er de route zonder ontslagvergoeding via het UWV en de, kortere, weg via de kantonrechter met een 'gouden handdruk' op basis van leeftijd en dienstjaren.

Sympathiek
Het idee om werkgevers op te laten draaien voor een deel van de WW noemen de wetenschappers 'sympathiek', maar ze plaatsen er 'grote vraagtekens' bij omdat werkloosheid conjunctuurgevoelig is en daardoor een veel minder beïnvloedbaar risico is. Bovendien denken ze dat Kamp zich rijk rekent. Als de WW-lasten dalen, gaat de premie omlaag en draagt deze maatregel op de langere termijn nauwelijks bij aan terugdringing van het begrotingstekort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.