Hoogleraren kraken versoepeling ontslagrecht

De plannen met ontslagrecht en WW in het Lenteakkoord hebben niet de uitwerking die ze beogen en zijn slecht voor de economie. Dat hebben 16 hoogleraren en universitair docenten en onderzoekers vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager komt uit de fractiekamer van D66 nadat de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het eens zijn geworden over de details van het eind april gesloten begrotingsakkoord. Beeld ANP

Ze zeggen grote bezwaren te hebben tegen de voornemens van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie om het ontslagrecht te versoepelen, de ontslagvergoeding drastisch te beperken en werkgevers verantwoordelijk te maken voor de kosten van de eerste 6 maanden van een WW-uitkering.

Volgens de ondertekenaars is het een misvatting dat door een soepeler ontslagrecht het competitief vermogen van de economie stijgt. Als arbeid goedkoper wordt zijn werkgevers namelijk minder bereid te investeren in innovatie en de opleiding van hun personeel.

Daarnaast worden er grote vraagtekens gezet bij de WW-plannen. 'Gevreesd moet worden dat het verhaal van WW-lasten net dat laatste zetje zal zijn dat veel bedrijven in economische moeilijkheden over de rand van de financiële afgrond zal duwen, met vernietiging van werkgelegenheid tot gevolg.'

Kansarme insiders
De veronderstelling dat de maatregelen zullen zorgen voor meer baanzekerheid wordt ook naar de prullenbak verwezen. Het gevolg zal vooral zijn dat 'kansarme 'insiders' - denk vooral aan 55+-ers en werknemers met een handicap - eerder ontslagen worden en vervangen door meer flexibel personeel'.

Tot slot is er kritiek op het voorgenomen maximum op de wettelijke ontslagvergoeding. Volgens de briefschrijvers zal deze maatregel vooral werknemers met lage inkomens raken, omdat werknemers met een goede arbeidsmarktpositie en een hoger inkomen vaak individueel afspraken maken met hun baas.

De ondertekenaars zijn werkzaam op de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Tilburg.

Minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken heeft inmiddels een eigen ontslagplan opgesteld, dat een uitwerking is van het Lenteakkoord. Het plan is evenwel geen kopie van het Lenteakkoord. In het voorstel van Kamp komt er een eind aan de kloof tussen rechten van flexwerkers en die van vaste krachten, en tussen het ontslag 'met gouden handdruk' bij de kantonrechter en het 'gratis' ontslag bij het UWV. In het najaar komt Kamp met een wetsvoorstel. Dat is na de verkiezingen. Een nieuw kabinet komt dan waarschijnlijk met een eigen, andere visie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden