Update

Hoogleraar Roos Vonk berispt om onderzoek vleeseters

Het bestuur van de Nijmeegs Radboud Universiteit heeft hoogleraar prof. dr. Roos Vonk een berisping gegeven. Ze heeft in een onderzoek naar psychische kenmerken van vleeseters onzorgvuldig gehandeld, stelt het bestuur in een verklaring die vandaag is uitgegeven. Ze heeft echter geen fraude gepleegd, aldus de bestuurders.

Hoogleraren in de aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © ANP Beeld
Hoogleraren in de aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © ANP

Hoogleraar sociale psychologie Vonk concludeerde, samen met prof. Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, eerder dit jaar dat vleeseters hufteriger waren dan mensen die geen vlees aten. Stapel is inmiddels ontslagen toen bleek dat hij jarenlang wetenschappelijk onderzoek uit zijn duim zoog. De Radboud Universiteit concludeert nu dat ook Vonk in het vleesonderzoek een scheve schaats heeft gereden.

Voorbarige conclusies
Ze was weliswaar zijdelings bij het onderzoek betrokken, maar is er wel mee in de openbaarheid getreden. De conclusies die ze uit het onderzoek trok, waren voorbarig, stelt de universiteit. Ze had de onderzoeksgegevens niet zelf verzameld en ook niet gecontroleerd. Als bekend voorvechtster van dierenrechten had ze extra kritisch moeten zijn op het onderzoek en haar eigen rol daarin, zegt de universiteit.

Volgens rector magnificus S. Kortmann heeft de hoogleraar de universiteit, de wetenschap en haar eigen vakgebied 'in diskrediet' gebracht. 'Dat rekenen we haar aan'.

Vonk heeft volgens hem als hoogleraar een voorbeeldfunctie voor jonge onderzoekers en studenten. De samenleving moet kunnen rekenen op de zorgvuldigheid van wetenschappers, stelt hij. De wetenschapsredactie van de universiteit had, volgens hem, ook nooit mogen meewerken aan het persbericht dat over de studie is verschenen. Het college van bestuur heeft hierover met de redactie gesproken, aldus de verklaring.

'Moeite met conclusies'
'Ik ben blij dat alles grondig is onderzocht.' Dat stelt hoogleraar Roos Vonk in een schriftelijke reactie op het onderzoek. Wel zegt ze moeite te hebben met sommige conclusies van de commissie. 'Maar verder gekissebis daarover is niet productief.' Vonk wil haar reactie niet verder toelichten.

De Nijmeegse hoogleraar zegt dat deze kwestie haar eraan heeft herinnerd dat een wetenschapper altijd moet twijfelen en dat het publiek erop moet kunnen vertrouwen dat wetenschappers goed gecontroleerde feiten naar buiten brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden